Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2011

Επιμένουμε (και) στην τεχνική ανάλυση

Κλείνει σχεδόν μία εβδομάδα από την (νέα) επίσημη πρόταση της ΕΤΕ για την Alpha Bank διάστημα που «καλύφθηκαν» σχεδόν τα πάντα και μάλιστα διεξοδικά από ΜΜΕ, χρηματιστές, ξένους και εγχώριους αναλυτές.

Παρακολουθήσαμε όσο πιο ψύχραιμα (….ψυχρά θα λέγαμε) τις εξελίξεις το προσκήνιο και το παρασκήνιο με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση.

Πέρα από τα επί μέρους, που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εκτίμηση μας παραμένει, πως η διοίκηση της Alpha Bank διακινδύνευσε μία άρνηση ενδεχομένως προσβλέποντας σε κάτι καλύτερο αλλά γνωρίζοντας συνάμα, πως δεν ήταν που «καίγονταν» αυτή την περίοδο.

Προσωπικά θα κρατήσουμε στα υπόψη τη θέση αρκετών οίκων (κυρίως όμως της Nomura) που θεωρούν σχεδόν βέβαιο, πως η Εθνική αργά ή γρήγορα θα επανέλθει με μια βελτιωμένη πρόταση.

Ο υπολογισμός της διοίκησης της Alpha Bank εδράζεται σε «λογικά θεμέλια» καθώς συνεκτιμά και την πληθώρα των σεναρίων εν όψει της Σ.Κ της 24-25/3 και των τελεσίδικων αποφάσεων που φαίνεται πως θα ληφθούν εκεί.

Εκτίμηση μας παραμένει πως προς τις 25/3 θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά και στο μέτωπο των «τραπεζικών συνεργασιών».

Για τη μετοχή της Alpha Bank τώρα τα σενάρια που προκύπτουν φαίνονται στο διάγραμμα που ακολουθεί. (με την συνδρομή της eZMarket) Είναι το γνωστό σενάριο που έχουμε παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στην τελευταία φάση της καθοδικής του κίνησης, ακόμα κι αν πραγματοποιήσει ένα ακόμη βύθισμα.

Μία τέτοια συμπεριφορά της Alpha Bank δεν θα μπορούσε να είναι αποσπασματική και …ξεκομμένη από τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που περιμένουμε πως θα αποτυπώνετε και στην διακύμανση του FTSE 20.

Η ομάδα ανάλυσης της eZMarket εκτιμά πως «…η όλη συμπεριφορά του είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας πυθμένα. Ο πυθμένας αυτός φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Μοναδικό ζητούμενο στο σημείο αυτό είναι η καταγραφή του χαμηλότερου σημείου του, η οποία είναι πιθανό να μην έχει γίνει ακόμη. Σε μια τέτοια περίπτωση (κόκκινο σενάριο από αυτά που φαίνονται στο διάγραμμα που ακολουθεί) οι επενδυτικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν θα είναι εντυπωσιακές.

Οι πιθανότητες του σεναρίου αυτού είναι αξιοσημείωτες, καθώς εάν οριστικοποιηθεί η αρνητική εξέλιξη στην πρόταση της
Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, αυτό θα σημάνει ότι το έξυπνο χρήμα δεν θέλει να ξεκινήσει η ανοδική κίνηση ακόμη, αλλά επιθυμεί ένα ακόμη βύθισμα που θα συνοδευτεί από κάποιας μορφής δυσάρεστες εξελίξεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα της χώρας».

Από αυτή την άποψη συνεκτιμούμε και την θέση της Wall Street Journal (σε σχετικό θέμα του euro2day) αλλά και της Credit Agricole, με τους γάλλους να βεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν σχέδια για deals στην Ελλάδα.

Προφανώς και έχει τη σημασία της η παρουσία όλων αυτών των συμβούλων της ΕΤΕ και της Alpha Bank, που συμβούλευαν για σχεδόν ένα μήνα τις δύο πλευρές. Πόσω μάλλον όταν οι περισσότεροι ήταν οι ανάδοχοι των δύο α.μ.κ αρχικά της Εθνικής και σχεδόν ένα μήνα μετά της Alpha Bank το φθινόπωρο του 2009.

ΑΙΦΝΗΣ πολύ κουβέντα- παρά πολύ κουβέντα- γίνεται γύρω από ένα θέμα, που όλοι …διαψεύδουν. Θα δείξει, καθώς το παρασκήνιο «χτυπά» κόκκινο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v