Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2011

Να… ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

Σε αναδιάρθρωση χρέους εκτιμά ότι θα προχωρήσουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ και νυν καθηγητής του Harvard, Κ. Ρογκόφ (από την «Καθημερινή»).

Με τις εκτιμήσεις για το χρέος να ξεπερνούν το 152,6% (ως αναλογία του ΑΕΠ) μέχρι το τέλος του έτους, καθίσταται -νομίζουμε- επιτακτική η ανάγκη για έναν ευρύτερο διάλογο γύρω από αυτό το δραματικό πρόβλημα. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας, η στήλη αναπαράγει την είδηση της πρωτοβουλίας «…για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος».

Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη της άκριτης (και χωρίς τον παραμικρό αντίλογο - διαπραγμάτευση) αποδοχής των όρων των συνεχόμενων μνημονίων, της μονόπλευρης αναπτυξιοκτόνας πολιτικής που επιβάλλεται από τους δανειστές.

Εκτιμούμε όμως πως, ναι, θα πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος σε μία τέτοια προσπάθεια.

Εκτιμούμε ότι ένα ικανό μέρος του χρέους θα μπορούσε να «αναθεωρηθεί» με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, με τη χώρα να μπορεί να εκφέρει τη θέση της, να στηρίξει με επιχειρήματα μία διαπραγματευτική στάση.

Σημειωτέον πως από πλευράς της «Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου» ανακοινώθηκε ότι στο εξής θα λειτουργεί ιστοσελίδα, όπου θα συνεχιστεί η συγκέντρωση υπογραφών κι απ’ όπου θα υπάρχει ενημέρωση για τις περαιτέρω δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία επιτροπών για τη μελέτη του χρέους, η πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου τον Μάιο, εκδόσεων, ανοιχτής δημόσιας εκδήλωσης με θέμα «ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους» κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v