Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2011

Γκρίνιες για τραπεζίτες-κυνόδοντες από υπουργούς

Με το αστρονομικό ποσό των σχεδόν 100 δισ. ευρώ μέσω είτε εγγυήσεων είτε απευθείας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια οι τραπεζίτες από το Δημόσιο.

Αυτό το γεγονός χθες προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών υπουργών(*) στο υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι υποστήριξαν πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας εισπράττει, αλλά δεν ενισχύει με τη σειρά του την πραγματική οικονομία και την αγορά, με αποτέλεσμα πολλές υγιείς επιχειρήσεις να κλείνουν ή να απειλούνται με λουκέτο…

Και επειδή στο υπουργικό συμβούλιο δεν συμμετέχουν οι τραπεζίτες, τα... άκουσε για λογαριασμό τους ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες της τάξης των 30 δισ. ευρώ, το οποίο εισηγήθηκε.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν στην αρχική ατζέντα του συμβουλίου και γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί ενημερώθηκαν μόλις χθες στην ώρα της συνεδρίασης…

Το θέμα περιγράφει σε σχετικό ρεπορτάζ του Πάνου Σώκου και η "Ελευθεροτυπία", με τον πρωτότυπο τίτλο "Γκρίνιες για τραπεζίτες- κυνόδοντες", δίνοντας έμφαση στις ενισχύσεις που έχουν πάρει οι τραπεζίτες.

Πράγματι, οι τραπεζίτες πρέπει να ξαναδούν ορισμένα θέματα χρηματοδοτήσεων, ιδίως σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, γιατί μερικές φορές μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι δυστυχώς τα… ξερά (διάφορες μεγάλες προβληματικές) που τρώνε τελικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης άλλων επιχειρήσεων.

Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Διότι το Δημόσιο δεν δίνει ζεστό χρήμα στις τράπεζες. Εγγυήσεις τους δίνει για να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα - μεγάλη η χάρη της! Κι από την άλλη, πολλοί υπουργοί θα ήθελαν να ξεχάσουν το βάρος που δημιουργεί για τις τράπεζες η κατοχή τεράστιων ποσών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και η ύφεση που προκαλεί το μνημόνιο στην αγορά.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση, άλλωστε, δεν λύνονται μόνο με δανειακή ρευστότητα. Άλλα είναι τα προβλήματα που πρέπει πρωτίστως να επιλυθούν.

Δύσκολο, βέβαια, να περιμένουμε αντικειμενική εικόνα στην ελληνική πολιτική σκηνή όταν όλα αυτά συμβαίνουν μία μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Stern, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε σε κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών!

Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει αν οι τραπεζίτες είναι τελικά "κυνόδοντες" ή υποψήφιοι "νεόπτωχοι" μιας αναδιάρθρωσης; Γιατί και τα δύο μαζί δύσκολο να ισχύουν…

(*)Ενδεικτικά, όμως, όλα αυτά του βαθμού πληροφόρησης που έχουν ακόμη και οι… αγουροξυπνημένοι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης. Για περίπου 2,5 χρόνια γίνεται της… Βεγγάζης στην οικονομία και στην κοινωνία κι αυτοί ακόμη πέφτουν από τα σύννεφα, οι ανενημέρωτοι…

Εύστοχη λοιπόν -κατά την εκτίμησή μας, στο πνεύμα των ημερών και της αυριανής εθνικής εορτής- η παράφραση του απελευθερωτικού συνθήματος (από το σημερινό "Ποντίκι") "Ελευθερία ή Θάνατος", με τον πρωθυπουργό να φωνάζει… "Επιμήκυνση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v