Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 25 2011

Με...fast track και οι αναθέσεις στους συμβούλους

Με… fast track διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις προχωρά η κυβέρνηση και στο θέμα των συμβούλων που θα αναλάβουν την εκχώρηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες και… αμφισβητούμενη τακτική "αποφασίζουνε και διατάσσουνε" προσλαμβάνει χρηματοοικονομικούς μελετητές, διορίζει νομικούς συμβούλους και αναθέτει κατ' αποκοπή εργολαβίες σε συγκεκριμένα γραφεία. Όπως ακριβώς έπραξε και με τον Καταλανό Αθεμπίγιο (για τον οποίο οι Καταλανοί οικολόγοι ισχυρίζονται πως… τσιμέντωσε όλες τις δημόσιες εκτάσεις).
 
Πρακτική που προκαλεί ήδη τις πρώτες έντονες αντιδράσεις στην αγορά, όπου γίνεται λόγος για αδιαφανείς διαδικασίες και προνομιακές - επιλεκτικές αναθέσεις.

Την τακτική των αναθέσεων καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, που υποστηρίζει ότι για το πρόγραμμα- "μαμούθ" των 50 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αναθέτει τον ρόλο συμβούλου -χωρίς διαγωνισμό- σε ελληνικές και ξένες τράπεζες προκαλώντας σοβαρές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Σημειωτέον πως η Ε.Ε. έχει επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζει ο ΣΜΕΧΑ περί εφαρμογής κανόνων ανταγωνισμού σε περίπτωση πώλησης μετοχών του Δημοσίου, και ειδικότερα των αρχών της διαφάνειας, του μη αποκλεισμού και της αποφυγής των διακρίσεων.

"Αυτοί έτσι όπως πάνε θα διευθετήσουν αλά fast track και το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της εξαίρεσης του Καστελόριζου από την ελληνική ΑΟΖ", όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά διπλωμάτης (σε δυσμένεια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v