Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2011

Πέφτουν (...και πάλι) από τα σύννεφα!

Μόλις μία μέρα μετά τη… συγκρατημένα αισιόδοξη εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών ήρθε η ομοβροντία της S&P, προκαλώντας (δικαιολογημένα ή όχι δεν έχει πλέον και τόση σημασία) την έντονη αντίδραση του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το πιο… εύκολο για τη στήλη θα ήταν να… θριαμβολογήσει και για τους πολλούς επικριτές του υπουργού Οικονομικών να ρίξουμε (ακόμη μία φορά) τη χολή μας.
 
Όμως, πέραν της αποδεδειγμένης πλέον αναποτελεσματικότητας αυτού του οικονομικού επιτελείου (και φυσικά του προϊσταμένου πρωθυπουργού), αποδεικνύεται πόσο σύνθετο, πολύπλευρο και διαπλεκόμενο είναι (διεθνώς) το παιχνίδι.

Κατά την προσωπική μας και μόνο εκτίμηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εδώ και πολύ καιρό αποδεικνύεται (επιεικώς) αναποτελεσματικός και συνεχώς αυτοδιαψευδόμενος. Ωστόσο, το σχετικό άρθρο των "Financial Times" για την… κόντρα κυβερνήσεων vs οίκων αξιολόγησης είναι κατατοπιστικότατο. Και φαίνεται να δίνει κάποια δίκια στον υπουργό Οικονομικών.

Όμως, ακόμη και αυτή η καλόπιστη προσέγγιση (πόσο δε μάλλον όταν προέρχεται από αρθρογράφους των "F.T.") επιβεβαιώνει την έλλειψη προσβάσεων στους διεθνείς συσχετισμούς, την ανεπαρκή εκτίμηση - προεξόφληση του παιχνιδιού, την ευκολία μιας ενδοτικής τακτικής, την αδυναμία να προληφθούν κάποια έστω από τα προδιαγεγραμμένα.

Ωστόσο, αναδεικνύει και το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής, από τη στιγμή μάλιστα όπου στην πράξη διαψεύδεται πανηγυρικά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου(*), ο οποίος μιλούσε για… έξοδο στις αγορές προς το τέλος του 2011 και (στη συνέχεια) για τις αρχές του 2012, ενώ η κατάσταση μεταθέτει για ακόμη πιο πέρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βλέπουμε όμως, μετά λύπης μας, πως ακόμη και τώρα… ένα βήμα στον γκρεμό, ορισμένοι υπουργοί συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτε, τις "παρέες" και τους "φίλους" να προωθούν με αναθέσεις, με κατ' αποκοπή εφαρμογή της νομοθεσίας, με γνώμονα το προσωπικό και μόνον συμφέρον τους.

(*) …Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει το (προφητικό;)… θα μας πάρουν με τις… πέτρες.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v