Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2011

Τουρκικός "σεβντάς" για τη ΣΕΚΑΠ...

Τον κίνδυνο να περάσει μικρό ή μεγαλύτερο μειοψηφικό πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ σε "τουρκικά χέρια" επισείουν φορείς και παράγοντες από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μεθαύριο Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας (δύο έχουν απομείνει όλες και όλες στην αγορά) και, εάν ΔΕΝ ζητηθεί αναβολή από κάποιον μέτοχο, θα φανεί ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι (είτε άμεσα είτε έμμεσα) να καλύψουν μέρος από τα 25 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Φίλοι και συνάδελφοι, που επικοινωνούν μαζί μας τις τελευταίες μέρες, κάνουν λόγο για "ενορχήστρωση του γενικού προξενείου της Τουρκίας", για "δραστηριοποίηση γνωστών κύκλων της μειονότητας και κινητικότητα σε τουρκική τράπεζα, που έχει καταστήματα στην περιοχή"(*).

Και αν οι θυγατρικές ξένων πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, έχουν τις πλάτες των μητρικών ομίλων για να αντιπαλέψουν τις συνεχείς φοροεπιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο ένα - ενάμιση χρόνο, η Συνεταιριστική απειλείται με περαιτέρω συρρίκνωση.

Με μετοχικό κεφάλαιο 11 εκατ. ευρώ (πέρυσι υποχρεώθηκε να απορροφήσει σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ λόγω έκτακτων φόρων και εισφορών), προχωρά σε ΑΜΚ έως 25 εκατ. ευρώ.

Με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που έχει ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 49,5% (η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας κατέχει το 34%), να έχει δεσμευτεί πως δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τη ΣΕΚΕ να μην έχει αποσαφηνίσει τη θέση της, είναι λογικό να οργιάζουν οι φήμες στην περιοχή της Θράκης.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τοπικά ΜΜΕ και φίλους και φθάνουν στην Αθήνα δεν είναι και τα καλύτερα. Το αποθαρρυντικό είναι πως μέχρι τώρα δεν… ιδρώνει κανείς από τους βουλευτές της περιφέρειας και δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, τη στιγμή όπου (τουλάχιστον στη Θράκη και στην ανατολική Μακεδονία) θεωρείται δεδομένο πως υπάρχει γενικότερη κεντρική κατεύθυνση και αφειδής τραπεζική βοήθεια για οικονομική διείσδυση Τούρκων επιχειρηματιών, παραγόντων ή και φορέων της μουσουλμανικής μειονότητας σε οτιδήποτε ελληνικό πωλείται στην ακριτική περιοχή.

ΣΗΜ.: Ευχαριστούμε όσους φίλους μας ενημέρωσαν για το τι γίνεται στα μέρη τους. Σχετικό υλικό έχει ανέβει κυρίως από το www.kavalanet.gr

(*)Στην πλειονότητά τους φωτογραφίζουν ή αναφέρονται στη (γνωστή και μη… εξαιρετέα για τη δράση της) Ziraat Bankasi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v