Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2011

Slow track και κυβερνητική αξιοπιστία...

Δύο μήνες κλείνουν από την ημέρα όπου ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωνε (απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Μ. Βαρβιτσιώτη) για το περίφημο σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Στην απάντηση διαβάζουμε, βεβαίως, πως η περίφημη ενημέρωση του διορισμένου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο ήταν προφορικού περιεχομένου.

Και αυτά λίγο πριν από το ταξίδι του X. Παμπούκη, του Καταλανού αρχιτέκτονα και των υπόλοιπων συμβούλων στο Κατάρ, όπου και θα παρουσιάζονταν τα μεγαλόπνοα σχέδια ανάπτυξης.

Έχουν περάσει δύο μήνες και ούτε ο βουλευτής της Ν.Δ. ούτε κανείς άλλος συνάδελφός του έχει ενημερωθεί γι' αυτά τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεν συζητάμε καν για τους δημάρχους και τους φορείς των όμορων δήμων, περιοχών, γιατί κάτι τέτοιο φαντάζει πολυτέλεια.

Ωστόσο, η Διυπουργική όρισε συμβούλους, μελετητές και λοιπούς που θα αναλάβουν τα διάφορα προγράμματα, μεταξύ αυτών και την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο μεταξύ των άλλων συμβούλων ο ρόλος του μελετητή ανετίθετο στην εταιρία Barcelona Strategic Urban Systems, του Χοσέ Αθεμπίγιο. 

Δεδομένου ότι η επιλογή (διορισμός) του αρχιτέκτονα φίλου του πρωθυπουργού είχε γίνει με τη δικαιολογία πως θα παράσχει α μ ι σ θ ί τις υπηρεσίες του, είχαμε απευθύνει (σχεδόν πριν από έναν μήνα) ερώτημα προς την Bcnsus (www.bcnsus.com).

Και προς τους αρμόδιους του Invest In Greece αλλά και την υπηρεσία που έχει αναλάβει την επιλογή (και προφανώς τις αμοιβές ) των συμβούλων. Έχουν περάσει εβδομάδες, αλλά απάντηση δεν έχει δοθεί, ενώ οι αρμόδιοι δεν έχουν πει λέξη ούτε για τις αμοιβές ούτε για τα περαιτέρω.

Όσο για την ενημέρωση των σχεδίων αξιοποίησης του Ελληνικού, ακόμη περιμένουν την παρουσίαση… αυτών των περίφημων προτάσεων του Καταλανού αρχιτέκτονα.

Προφανώς δεν έχουν απαντηθεί καν ερωτήματα για το αν ευσταθούν πληροφορίες ότι ο επενδυτικός όμιλος του Κατάρ έχει ζητήσει την αξιοποίηση έ ω ς και του 70% της συνολικής έκτασης (με παραχώρηση της παραλίας και της μαρίνας ).

Ούτε εάν έχει ζητηθεί η ανάληψη του όλου έργου από έναν φορέα ευθύνης τους, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα υπογραφής συμβάσεων για επιμέρους χρήσεις - λειτουργίες με διάφορους ενδιαφερομένους.

Καλοί οι σχεδιασμοί και άριστες οι προθέσεις των κυβερνώντων, δεν αμφιβάλλουμε.

Όμως εκτιμούμε -και αφορά πάντα σε προσωπική θέση- πως με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν απρόσκοπτα έργα και σχέδια με διαφανείς διαδικασίες και να υλοποιηθούν τα τόσο αναγκαία προγράμματα για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v