Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2011

Το γερμανικό Vierte Reich είναι εδώ και θα μείνει

Με μία λιτή ανακοίνωση μόλις δώδεκα λέξεων(*), "η Ελλάδα άσκησε το δικαίωμα για την πώληση του 10% του ΟΤΕ", η Deutsche Telekom επισημοποίησε (και τυπικά) την ενίσχυση της θέσης της στον Οργανισμό. Σε επίπεδα αποτίμησης 3,38 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την υλοποίηση του πρώτου από μία σειρά "ανταλλάγματα" που έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, αυτή η κυβέρνηση, με αυτόν τον υπουργό Οικονομικών, να εκχωρήσει, με στόχο να συνεχιστεί ο δανεισμός με όρους και επιτόκια διεθνούς τοκογλυφίας.

Δεν θα επεκταθούμε στο ότι για δώδεκα και πλέον μήνες έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας εδώ στο euro2day όχι μόνο για τη μεθόδευση από την πλευρά των Γερμανών ή την κυβίστηση των κυβερνώντων, αλλά και για την επενδυτική αβελτηρία των καθ' ύλην αρμόδιων και υπεύθυνων λειτουργών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου. Τι να λέμε τώρα… Ας το αφήσουμε καλύτερα...

Θα αναφερθούμε όμως στην αρχή της διαδικασίας εκχώρησης: το δημοσίευμα της "Wall Street Journal" "η Ελλάδα πωλείται -φτηνά- και η Γερμανία αγοράζει..." αποδίδει εύγλωττα τον τίτλο της σημερινής αναφοράς μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά -και αναφερόμαστε εδώ και καιρό από όποιο μέσο μας δίνεται χώρος- πως πολύ ψηλά στον κατάλογο του Βερολίνου είναι η εκχώρηση συνολικά του μεριδίου του "Ελευθέριος Βενιζέλος", με ταυτόχρονη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στη Hochtief.

Ειδικά γι' αυτό το θέμα ελλοχεύει ο κίνδυνος να (ξε)πουληθεί κυριολεκτικά ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο παραχώρησης έναντι… 30 αργυρίων.

Σχετικά είχαμε αναφερθεί στις 31/3 με τον εύγλωττο τίτλο "Βιαστικά, πρόχειρα και σε βάρος μας".

Στις προτεραιότητες του Βερολίνου ήταν και η... διευθέτηση της υπόθεσης της Siemens προκειμένου ο γερμανικός κολοσσός να ενεργοποιηθεί σε ισχύουσες συμβάσεις αλλά και στις νέες που θα δημοπρατηθούν.

Η… εκκρεμότητα φαίνεται να... έχει διευθετηθεί, ενώ ακόμη περιμένουμε τις νομικές ενέργειες της Αθήνας -και προσωπικά του υπουργού Επικρατείας- ώστε να επιβληθούν έστω τα σχετικά πρόστιμα στον γερμανικό όμιλο.

Και από την άλλη, έχεις το έγκυρο "Der Spiegel" να εκτιμά (στο τελευταίο τεύχος) πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα προχωρήσουν.

(*)Αφορά στην ανακοίνωση του μεγαλομετόχου στα ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v