Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2011

Τα stress tests οδηγούν σε θεαματικές αλλαγές

Σε πτωτικό κλοιό το Χ.Α., χαμηλότερα έως τις 510,1 μονάδες νωρίτερα ο FTSE 20 (με την ελάχιστη τιμή στις 508,5 μον.), με σταθερές τις πωλήσεις - πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των stress tests για 91 ευρωπαϊκά ιδρύματα(*) που μετέχουν στη δοκιμασία (αντιπροσωπεύουν το 65% του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών) και οι αγορές επιχειρούν να προεξοφλήσουν τα αποτελέσματα, με το City να τους αποδίδει μεγάλη βαρύτητα, καθώς μετά την ελληνική κρίση έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα προηγούμενα «τεστ αντοχής» επικρίθηκαν για έλλειψη αξιοπιστίας (δύο ιρλανδικές τράπεζες βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας μετά το… πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής - ΕΒΑ), η αυριανή κρίση εύλογα έχει προσλάβει αυτήν τη σπουδαιότητα. Πόσο μάλλον που αυτά τα τεστ αντοχής πραγματοποιήθηκαν υπό την «απειλή» της Moody’s και των άλλων δύο οίκων αξιολόγησης και με γνώμονα ότι το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας δεν συμπεριλήφθηκε στα αντίξοα ενδεχόμενα.

Για τον ελληνικό κλάδο προεξοφλείται πως πολλά, και ιδιαίτερα σημαντικά, θα δρομολογηθούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με γνώμονα και τις τελευταίες παρατηρήσεις του ΔΝΤ, εκτιμάται πως θα ανοίξει ο δρόμος για την κεφαλαιακή ενίσχυση ορισμένων ομίλων, με πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά. Από αυτό μιας γενναίας ΑΜΚ ή της πώλησης θυγατρικών μέχρι εκείνο των ουσιαστικών συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων ή και ξένων.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως αυτές τις ημέρες στα τραπεζικά γραφεία και στο Μαξίμου εξετάζονται πολλά σενάρια, περισσότερα και από τις… 36 προτάσεις για τη διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος», ανέφερε προχθές ο υπουργός Οικονομικών.
Και πολλά από αυτά φέρεται να είναι δυσάρεστα έως επαχθή για ορισμένους μεγαλομετόχους.

(*) Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή - ΕΒΑ (που έχει την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων), οι 91 όμιλοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί της αύριο στις 19:00 προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v