Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2011

Coca Cola vs Εθνική Τράπεζα

Στα 5,12 δισ. ευρώ ενισχύθηκε η αποτίμηση της Εθνικής μετά το τελευταίο 26,12% και την αντίδραση της μετοχής από τα χαμηλά των 4,15 ευρώ (στις 12/7) έως τα 5,36 ευρώ. Στα 6,85 δισ. ευρώ η αποτίμηση της πάντα πρώτης Coca Cola 3E και η σχετική ψαλίδα μειώνεται στο 1,74 ευρώ.

Μειώνεται, δηλαδή, συγκριτικά με την απόκλιση των 3 δισ. ευρώ όπου είχε διαμορφωθεί στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης, η οποία είχε πιέσει τον τραπεζικό κλάδο έως τα χαμηλά 13-15ετίας.

Θα πείτε πως η απόκλιση των δύο ομίλων είναι ακόμη μεγάλη, πολύ μεγάλη για να καλυφθεί σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό πως από τα μέσα του μήνα παίζεται ένα πολύ ενδιαφέρον στοίχημα, που αφορά στην επαναφορά ευρύτερα του τραπεζικού κλάδου. Στοίχημα που αφορά και σε επιμέρους σχέσεις όπως αυτή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της πρώτης και της ΕΤΕ.

Από τεχνική πλευρά -και μόνο-, και θεωρώντας το χρηματιστήριο καθαρό μηχανισμό προεξόφλησης και πεδίο δράσης insiders, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την άτυπη (όχι και τόσο, απ' ό,τι μαθαίνουμε) "κόντρα", όπου η ομάδα της Εθνικής έχει υψηλότερες φιλοδοξίες απ' όσο μέχρι πρότινος.

Για να δούμε, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί άλλοι ειδικότεροι ημών, οι δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο προϋποθέτουν και καλύτερες χρηματιστηριακές αξίες(*) .

Οι αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει, αλλά η στελέχωση… στελέχωση, και μάλιστα με ξεκάθαρο σημειολογικό χαρακτήρα.

Έτσι, μετά τη σύσταση -περί διορισμού πρόκειται- του 5μελούς Δ.Σ. του Ταμείου που θα "τρέξει" τα σχετικά, στελεχώνεται και η ομάδα παρατηρητών (στο Δ.Σ. του Ταμείου), που θα έχει ουσιαστικότατο ρόλο, παρ' όσα αντίθετα διαρρέουν ή ισχυρίζονται οι διοικούντες.

Συγκεκριμένα, ο νέος επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της γαλλικής πρεσβείας Herve Le Roy θα μετέχει -απ' ό,τι πληροφορούμεθα- ως παρατηρητής στο εν λόγω όργανο.

Προφανώς, το ότι το Παρίσι επιθυμεί διακαώς τα... ελληνικά νερά, με πρώτη και καλύτερη την ΕΥΑΘ, αποτελεί σύμπτωση. Όπως και το ότι η Suez, εκτός από το εμφανές ποσοστό που φαίνεται να ελέγχει στο Μ.Κ. της θεσσαλονικιώτικης επιχείρησης, φέρεται να έχει άμεσα διαθέσιμο επιπλέον 12% - 15%, που θα... παρουσιαστεί την κατάλληλη συγκυρία.

(*) Κάποιος, όπως ο ramon feiza, ο οποίος παρακολουθεί σχετικά συχνότερα τη στήλη θα ξέρει πως συμφωνώ με ανάλογες εκτιμήσεις και θέσεις. Και συχνά επαυξάνω…, για να μην παρεξηγούμεθα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v