Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2011

Και τώρα τροχάδην για τους τραπεζίτες...

Με πλεόνασμα 5,05 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια πέρασαν τα stress tests οι έξι ελληνικές τράπεζες και οι δύο κυπριακές που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων σεναρίων.

Αυτή είναι η ουσία (από το σχετικό κείμενο του euro2day, Τράπεζες: Πέρασαν με anti-stress κεφάλαια) της υπόθεσης και χρήσιμο θα ήταν να πάμε παραπέρα, εάν συνεκτιμήσουμε το "άγριο παρασκήνιο" και τα "παιχνίδια" που παίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή στην ισπανική τραπεζική αγορά, στην ιταλική, στη γερμανική και βεβαίως στην αυστριακή. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Το σίγουρο είναι πως οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων θα επιταχυνθούν και ίσως λάβουν ουσιαστικότερη μορφή εάν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Πέμπτης διευκολύνουν για ανάλογες κινήσεις.

Το Σύστημα "έβαλε πλάτες" και κατά την εκτίμησή μας -σε αυτήν την πονηρή συγκυρία- ορθά έπραξε. Είχε προνοήσει δύο μέρες νωρίτερα να επιβεβαιώσει και την εγγύηση των καταθέσεων για ακόμη μία 4ετία, οπότε μπορούμε να πούμε (είτε μας αρέσει είτε όχι) πως κάποιος στοιχειώδης συντονισμός υφίσταται.

Η περίφημη έκτακτη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη και, σύμφωνα με το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter o Rompuy, "η ατζέντα θα περιλαμβάνει την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και τη μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος".

Κατά συνέπεια, στην εβδομάδα που ξεκινά με αφετηρία τα χαμηλότατα των 1.176,9 για τον Γενικό Δείκτη και τις 509,5 μονάδες για τον FTSE 20 θα κριθεί το μεγαλύτερο μέρος -αν όχι όλο- του στοιχηματισμού που παίζεται στις αγορές διεθνώς  (και στο Χ.Α.).

Μένει να δούμε τελικά ποιοι θα κάνουν… ταμείο.

Στην τεχνική προσέγγιση του FTSE 20 έχουμε πληρέστερη εικόνα (κυρίως) των όσων επιχειρείται να προεξοφληθούν από τους παίκτες και τους insiders.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v