Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 3 2011

Απόντες παραμένουν οι… υπεύθυνοι

Αυτό που γίνεται στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στη ΔΕΗ δεν έχει… ματαγίνει. Και πολύ φοβούμαστε πλέον πως στην Επιχείρηση μεθοδεύεται απαξίωση και ξεπούλημα ανάλογο με αυτό που διαδραματίστηκε στον ΟΤΕ. Διαδικασία πολύμηνη, που επανειλημμένα σχολιάστηκε και στην οποία αναφέρθηκαν η στήλη και το euro2day, αλλά ουδόλως και ουδέναν… υπεύθυνο ή αρμόδιο απασχόλησε.

Επειδή, λοιπόν, πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι… συμπτώσεις στη ΔΕΗ, ανεβάζουμε και σήμερα παρατηρήσεις και εκτιμήσεις επισκεπτών που καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνει λοιπόν ο φίλτατος A.G.: "Με αφορμή την τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΔΕΗ (8 ευρώ), σήμερα στο Χ.Α. θα ήθελα να ενημερώσω τους Έλληνες μετόχους για κάτι που ίσως τους διαφεύγει και μας το έκανε γνωστό ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Φωτόπουλος, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων του συνδικάτου.

Μας είπε λοιπόν ο πρόεδρος ότι τα ορυχεία που τροφοδοτούν και ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΑΝ (έχει σημασία, κρατήστε το) τις μονάδες παραγωγής της Επιχείρησης, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ, στο βόρειο και στο νότιο πεδίο, είναι περιουσία της
ΔΕΗ και κατ’ επέκταση των μετόχων της.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, τα αποθέματα λιγνίτη των εν λόγω ορυχείων επαρκούν, με τις σημερινές συνθήκες εξόρυξης, για να τροφοδοτήσουν τις υπάρχουσες μονάδες για 50 χρόνια και τα αποθέματα αυτά αποτιμώνται με σημερινές τιμές στα 55 δισ. ευρώ.

Φέρτε στη θύμησή σας, λοιπόν, τα εξής:

α. Τις δηλώσεις Παπακ/νου παλαιότερα ότι είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία της
ΔΕΗ, λόγω του ότι ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ των ορυχείων, ΚΡΑΤΟΣ - ΔΕΗ (μέτοχοι), είναι κάπως ασαφές... ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΑΦΕΣ, ΑΓΑΠΗΤΕ, τα ορυχεία ανήκουν στους νυν μετόχους της ΔΕΗ (σήμερα η αποτίμηση στο Χ.Α. της εταιρίας είναι 1,8 δισ. ευρώ), κάθε άλλη σκέψη είναι εκ του πονηρού.

β. Τι μεγάλη πρεμούρα έχει πιάσει τους Γερμανούς να επενδύσουν μέσω ΕΣΠΑ σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη χώρα μας, να πουλήσουμε τον ήλιο μας που είναι τσάμπα(!), μας είπε ο Σόιμπλε, θυμάστε τις δηλώσεις, του ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ (μόνο που δεν μας είπε για ποιον).

Πού θα εγκατασταθούν αυτά τα πάρκα που απαιτούν μεγάλες άγονες εκτάσεις, αγαπητοί μέτοχοι; Στα κλειστά ορυχεία της
ΔΕΗ; Γι' αυτό σας είπα, κρατήστε στη μνήμη σας τη χρησιμότητα των κλειστών ορυχείων ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΕΗ (και νυν μετόχων).
Σε ποιον έχουν υποσχεθεί τη ΔΕΗ οι ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ; Δεν είναι κουίζ, σε αυτούς που πήραν το 10% του
ΟΤΕ στα 7,94 ευρώ/μετοχή. Πόσο είπε η UBS ότι αξίζει η μετοχή της ΔΕΗ; 8 ευρώ! Θα τους αφήσετε να το κάνουν; ΟΧΙ, βέβαια, είμαι σίγουρος".

Για το ίδιο θέμα παρεμβαίνει και ο Δημήτριος Πολυχρονάκος, ο οποίος σημειώνει:
"Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις η UBS είπε την τιμή στα 8 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ κατακρημνίστηκε, λόγω κράτους, μεγαλομετόχων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων (τυχαίο που η αναφορά βγήκε μετά την αποκοπή μερίσματος; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ - θα ψάξουν οι αρμόδιοι ποιοι πωλούσαν καραβιές μετά την ανακοίνωση της USB;;;). Η τιμή θα πάει ακόμη παρακάτω, κάπου στο 7,60 τη βλέπω.

Φίλοι που τους είπα να πωλήσουν τη μετοχή τώρα σταυροκοπιούνται που δεν έχασαν τα χρήματά τους. Η πορεία θα είναι ισότιμη του
ΟΤΕ... Πρώτα η καρπαζιά, μετά η χρηματιστηριακή απαξίωση, ώστε, αφού οι απογοητευμένοι μικρομέτοχοι την πωλήσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, μετά να έρθει ο θρίαμβος για τους μεγαλοκατέχοντες....

Κρίμα, ένας κολοσσός που δεν μπορεί να φτιαχτεί τώρα να αξίζει ψίχουλα και οι μικρομέτοχοι να τρώνε τη μία καρπαζιά πάνω στην άλλη, ανήμποροι να αντιδράσουν.

Ένας σπουδαίος Γάλλος νομικός είπε ότι οι μόνοι που δεν μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα είναι οι νεκροί και οι τρελοί, διότι δεν μπορούν να ενωθούν σε σωματεία για να διεκδικήσουν δικαιώματα... Θα προσέθετε τώρα και τους μικρομετόχους της
ΔΕΗ, εκτός αν ενωθούν και βρουν εκπρόσωπο μειοψηφίας αντάξιο των προσδοκιών τους...".

Αυτά προσώρας. Ευχαριστώντας τους δύο φίλους, που εν μέσω διακοπών… ξοδεύουν χρόνο και επιμένουν στο θέμα.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα ανεβάσουμε μέσα στην ημέρα διαγράμματα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του συγχρονισμού αυτής της απαξίωσης. Το ταμπλό ανέκαθεν λειτουργούσε ως αδιάψευστος μάρτυς όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο, όσων επεργάζονται οι γνώστες και οι insidres.

Όλα αυτά μην τυχόν και ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος και ασχοληθεί με όλο αυτό το… χάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v