Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2011

Η πρώτη πολύ σοβαρή δοκιμασία...

Με έντονα πτωτικές διαθέσεις κυλά η ημέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες (κυρίως ο DAX) βουλιάζουν έως την πρώτη σειρά σημαντικών στηρίξεων.

Σε αυτό το κλίμα, λίγο έως πολύ φυσιολογική η εικόνα του Χ.Α., με τον Ftse-20 να... δικαιώνει όσους πωλητές είχαν ποντάρει έγκαιρα στην προοπτική διόρθωσης έως τις 405 μονάδες.

Προσώρας, ελάχιστη τιμή συνεδρίασης έχει σημειωθεί στις 404,55 μονάδες.

Όμως, αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η δοκιμασία -η πρώτη τόσο σοβαρή- στην οποία ακροθιγώς αναφερόμασταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τη λήξη του 5ετούς ομολόγου (6,6 δισ. ευρώ) αλλά και μικρότερων εκδόσεων, που ανεβάζουν τα χρειαζούμενα σε συνολικά 10 δισ. ευρώ.

Αυτό απασχόλησε (μεταξύ άλλων) τον υπουργό Οικονομικών στη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το παρήγορο είναι, όπως σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή, πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις (κυρίως) στην Κύπρο έχουν επιστρέψει σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέρος των χρειαζούμενων μπορεί να καλυφθεί από τις αυξημένες καταθέσεις των τελευταίων ημερών. Αρκούν όμως αυτές; Προφανώς και όχι!

Την όλη διαδικασία παρακολουθούν προσεκτικότατα οι αρμόδιοι και καλά ενημερωμένη πηγή εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη πως τελικά το σοβαρό εμπόδιο θα ξεπεραστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η ΤτΕ και το σύστημα βρίσκονται σε ετοιμότητα και μένει να φανεί στη συνέχεια εάν θα υπάρξει τελικά ανάγκη για κάποιον όμιλο να προσφύγει στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας - ELA.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο σοβαρή δοκιμασία, μετά μάλιστα τη σταθερή καταπόνηση του τραπεζικού συστήματος, όπου η ελληνική πλευρά θα γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αντοχές της και τις ανάγκες της για τη δυσκολότερη συνέχεια.

Από τη μέχρι τώρα ενημέρωσή μας η στήλη παραμένει ψύχραιμη και συγκρατημένα αισιόδοξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v