Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2011

Οι αγορές… γνώριζαν

Περίπου 180 μονάδες έχει διορθώσει ο FTSE 20 από τα τελευταία υψηλά που σημειώθηκαν την περίοδο της περίφημης πλέον συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Μια πρόχειρη και μόνο παρακολούθηση του διαγράμματος του δείκτη από το διήμερο 21 - 22 και των τοπικών κορυφών της Δευτέρας 25 Ιουλίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως οι αγορές διέγνωσαν έγκαιρα και σωστά τα αποτελέσματα της… μάζωξης των Ευρωπαίων ισχυρών.

Κυρίως όμως είδαν ξεκάθαρα, πίσω από τα ψιλά γράμματα, την ουσία του πλαισίου και ξεκίνησαν τη νέα επίθεσή τους αυτήν τη φορά με στόχο την ελληνική οικονομία.

Στην προσπάθειά τους αυτή διευκολύνθηκαν από μεγαλόστομες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, πως η κρίση χρέους παραμένει μία καθαρά ελληνική υπόθεση.

Έτσι νόμιζαν ή έτσι εκτιμούσαν πως θα αντεπεξέλθουν στη νέα επίθεση των αγορών.

Όμως, διαψεύδονται σταδιακά από τις 25 Ιουλίου, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται από φάση σε φάση, να χτυπά βεβαίως βαθύτερα την αδύναμη ελληνική πλευρά, αλλά παράλληλα να διαχέεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεχομένως ο… ανεπιτυχής χειρισμός της υπόθεσης των φινλανδικών εγγυήσεων να κατέστησε ευκολότερη τη στόχευση των επιτιθέμενων. Πιθανότατα η πραγματική οικονομική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι λογικές ανησυχίες από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων να επιτείνουν το πρόβλημα.

Όμως, η ουσία σχετίζεται με το ότι οι αγορές εξαρχής δεν πείστηκαν πως στη σύνοδο κορυφής της 21ης/7 ελήφθησαν πράγματι συγκεκριμένα και κυρίως αποτελεσματικά μέτρα, ικανά να διαχειριστούν την κρίση χρέους.

Η επιμονή της γερμανικής πλευράς στο θέμα του ευρωομολόγου πιθανότατα να συνέβαλε και αυτή με τον τρόπο της.

Ωστόσο, το διάγραμμα του FTSE 20 είναι ξεκάθαρο. Η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των όσων συμφωνήθηκαν(;) στις 21/7 ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας και εντάθηκε καθώς ο ένας λαθεμένος χειρισμός των αμυνόμενων διαδεχόταν τον άλλον.

Το Χ.Α., όπως όλα τα χρηματιστήρια, είναι μηχανισμός προεξόφλησης και η ροή πωλήσεων - αγορών (από τα υψηλά της 25ης/7) δείχνει πως οι γνωρίζοντες, οι ισχυροί και οι insiders ήξεραν. Και ρευστοποιούσαν κυρίως οι ξένοι και στη συνέχεια δευτερευόντως οι Έλληνες.

Τα όσα διαδραματίζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι απλώς το… βάθεμα μιας διορθωτικής διαδρομής που ξεκίνησε από την επομένη κιόλας της συνόδου κορυφής.

Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και προσπάθειες να συγκαλυφθεί και αυτό το ξεπούλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v