Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2011

Μέρκελ: Δεν μπορεί να στηρίξει ακόμα ευρωομόλογα

Αρνητική παραμένει η γερμανική πλευρά στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου.

Διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του euro2day, πως "η Angela Merkel αποσαφήνισε πως το ευρωομόλογο δεν είναι η λύση στη δραματική κρίση της ευρωζώνης, επιμένοντας πως τα κράτη-μέλη πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας".

Πέρα από τον στρατηγικό, μακροχρόνιο και μεθοδικό σχεδιασμό της ελίτ της χώρας, η Γερμανίδα καγκελάριος ΔΕΝ θα μπορούσε να φανεί πως προκρίνει μία λύση ευρωομολόγου ειδικά αυτήν την περίοδο.

Η επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία είναι πρωτοφανής και δραματική τις τελευταίες 3 - 4 εβδομάδες (φαίνεται πως συγχρονίζεται με τη διεύρυνση της κρίσης και στην Ιταλία), όπου όλο και περισσότεροι κάτοικοι, πολιτικοί, ινστιτούτα σκέψης εμφανίζονται αρνητικότατοι στη δυνατότητα της Αθήνας να τα βγάλει πέρα.

Τα ευρήματα και τα ποσοστά από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

* Το 86% των Γερμανών πιστεύει πως το ευρώ είναι σε κίνδυνο.
* Το 71% έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.
* Το 56% αποδίδει στο ευρώ τις αιτίες της κρίσης.
* Σταθερά οι 9 (και…) στους 10 πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί να δοκιμαστεί βγαίνοντας ακόμη και από την ευρωζώνη ή σε κάποιο άλλο ακραίο ενδεχόμενο.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως απόσυρση της Γερμανίας από τη διαδικασία δανειοδότησης και στήριξης των χωρών με σοβαρότατα δημοσιονομικά προβλήματα θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ζώνης και στη διάλυσή της (με τη μορφή που μέχρι τώρα γνωρίζουμε) σε ελάχιστο διάστημα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθούν οι δραματικές απώλειες που έχει υποστεί το κυβερνητικό CDU, τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα της Angela Merkel κυρίως όμως ο επόμενος γύρος των τοπικών εκλογών.

Και εδώ είναι (με το συμπάθιο) το… αγγούρι, καθώς ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τρεις αναμετρήσεις (στις 4, στις 11 και στις 18 Σεπτεμβρίου και ο κύκλος κλείνει με την αναμέτρηση του Βερολίνου όπου το CDU και το FDP θα πάνε σαν… πρόβατα επί σφαγή).

Εάν σε αυτήν τη συγκυρία συνυπολογίσουμε την ανακοίνωση του οριακού ρυθμού ανάπτυξης (0,1%) της οικονομίας τους. Εάν συνεκτιμήσουμε την ταχύτατη επιβάρυνση διεθνώς και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην Ιταλία και στη Γαλλία, τότε δικαιολογημένα στην Αθήνα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Σε αυτές τις παραμέτρους δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις ακραίες θέσεις που (ξανα)διατυπώνει τελευταία ο πολύς G. Soros (και μάλιστα με συνέντευξή του στο "Der Spiegel", όπως σημειώσαμε πρόσφατα). Ούτε βέβαια την πιο τελευταία… βομβίδα της S&P .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v