Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2011

BlackRock: Χαμηλός ο κίνδυνος για τις τράπεζες

Πολύς λόγος γίνεται για το θέμα του «κουρέματος», με τους Γερμανούς να έχουν τον πρώτο και τον… προτελευταίο λόγο, σε μία συγκυρία όπου εντείνεται πανευρωπαϊκά η κόντρα τραπεζιτών - κυβερνήσεων και ενώ οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν συρρικνωθεί στα ελάχιστα 18-22ετίας.

Σε αυτήν τη συγκυρία, και δεδομένης της αβέβαιης εβδομάδας που ξεκινά, χρήζει αναφοράς η επίσημη θέση της περίφημης BlackRock για το εγχώριο σύστημα. Στην κατατοπιστική συνέντευξη του Γκρεγκ Φίλιπς (στη Ζορζέτ Ζολώτα - Καθημερινή της Κυριακής) σημειώνεται ο «χαμηλός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες» και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ξένου οίκου υπενθυμίζει (το γνωστό στους περισσότερους) πως «η Ισπανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε κρατικά ομόλογα από την Ελλάδα».

Ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως χρήσιμη -στα επίπεδα όπου είμαστε- βρίσκουμε την επισήμανση του Γκρεγκ Φίλιπς ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά συντηρητικό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Πέραν τούτου, οι ελληνικές τράπεζες ιστορικά συντηρητικοί πιστωτές…».

Επειδή, εξ όσων γνωρίζουμε, η BlackRock έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων που αφορούν (κυρίως) σε επιχειρηματικά δάνεια, «κόκκινες και επισφαλείς» χορηγήσεις και σε ανοίγματα προς επιχειρήσεις, θεωρούμε σημαντική τη θέση του υψηλόβαθμου στελέχους της, το οποίο προφανώς θα έχει εικόνα των περιβόητων… σκελετών… που κατά γενική εκτίμηση κρύβονται στα ενδότερα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Εάν πράγματι η πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων της BlackRock είναι έτσι, όπως εκφράζεται στην Καθημερινή της Κυριακής, τότε ενδεχομένως να βρισκόμαστε στις χαμηλότερες κλίμακες της τραπεζικής απαξίωσης.

Για να δούμε, καθώς η εβδομάδα μπορεί να κρύβει απρόβλεπτες εξελίξεις κι εκπλήξεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v