Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2011

Εθνική Τράπεζα: Μία κίνηση με ουσία…

Στο… παρά πέντε σπεύδει να αξιοποιήσει τον (περιβόητο) νόμο Αλογοσκούφη η διοίκηση της Εθνικής, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ, που θα συμβάλει στην ενίσχυση του δείκτη Core Tier 1 στο 11% από 9,5% που είναι σήμερα.

Στο σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε πως η ΕΤΕ προχωρά σε έκτακτη Γ.Σ. στις 22/12 (και σε περίπτωση μη απαρτίας στις 27/12), για να κάνει το πρώτο από μία σειρά βημάτων για την ενίσχυση του ομίλου(*).

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Απόστολος Ταμβακάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης υψηλόβαθμων στελεχών από όλη την Ελλάδα, επανέλαβε αυτό που είναι κοινός τόπος για πολλούς επενδυτές και παίκτες (μικρούς τε και μεγάλους): πως, δηλαδή, πρωταρχικός στόχος της διοίκησης είναι η ΑΠΟΦΥΓΗ της προσφυγής στο ΤΧΣ, ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται σχετικά με τα επόμενα βήματα του ομίλου.

Άλλωστε, είναι κοινή εκτίμηση πως 2-3 είναι τα ισχυρότερα στοιχήματα- πονταρίσματα που παίζονται στις τράπεζες και στο Χ.Α. εδώ και καιρό. Ίσως το σημαντικότερο είναι αυτό που αφορά στο εάν και πώς θα αποφύγει η ΕΤΕ την ένταξή στο ΤΧΣ (το δεύτερο προφανώς είναι η τελική μορφή της συμφωνίας Alpha-Eurobank - επενδυτών του Κατάρ και ό,τι άλλο χρειαστεί).

Εν πάση περιπτώσει, η διοίκηση της Εθνικής προχωρά στο αυτονόητο, με επόμενο βήμα (αναπόφευκτα) την εκχώρηση ενός ικανού ποσοστού της Finansbank. Σίγουρα δεν θα είναι της τάξεως του 20% (όπως προ περίπου ενός έτους υπολόγιζε το δίδυμο Ράπανου - Ταμβακάκη) και αρκετοί παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανή τη διάθεση (τουλάχιστον) του 40%. Θα δείξει, όμως... Και πάλι τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν μαζεύονται ούτε κατά το ήμισυ (υπολογίζοντας πως το κούρεμα θα μείνει τελικά στο 50%) και η αγορά αναζητά (εύλογα) τα επόμενα βήματα κι ενέργειες.

Πάντως, συνεκτιμώντας την πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου (όχι ως πρωθυπουργού, αλλά ως τραπεζίτη και ανθρώπου των αγορών), ενισχύεται η πεποίθηση πως η Εθνική θα το παλέψει μέχρι τέλους. Να μην προσφύγει στο ΤΧΣ, ακόμη και εάν υποχρεωθεί να υποστεί μετοχικές αναδιατάξεις με έξωθεν στήριξη. Για να δούμε...

(*) Ενδιαφέρουσα (παρότι δεν με βρίσκω σύμφωνο) η άποψη του Dell (στο σχετικό θέμα του euro2day για την Εθνική). Καλοδεχούμενη αφορμή για έναν γύρο ανταλλαγής εκτιμήσεων.
«Ανεβάζουμε» και δύο διαγράμματα (
της ΕΤΕ και του FTSE 20 από την eZMarket) για να έχουμε ευρύτερη εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v