Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2011

Τι ξέρει η περιφερειακή τράπεζα της Βάδης;

Πωλητής ομολόγων κρατών της ευρωπεριφέρειας στο 9μηνο ήταν η Deutsche Bank, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής μείωσε κατά 66% την έκθεσή της περιορίζοντας πλέον το χαρτοφυλάκιό της μόλις στα 3,2 δισ. ευρώ. Εξέλιξη που δεν εκπλήσσει εάν θυμηθεί κάποιος την κυνική παραδοχή του επικεφαλής του ομίλου Γ. Άκερμαν πως πάνω απ' όλα (και από σύμβουλος της κυβέρνησης Παπανδρέου) λειτουργεί ως παράγων της D.B.

Το ενδιαφέρον μας όμως δεν στρέφεται σε αυτόν τον γερμανικό όμιλο, αλλά στην περιφερειακή τράπεζα Landesbank Baden - Wuttermberg. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, από τις 65 τράπεζες (των οποίων την έκθεση σε τίτλους της ευρωπεριφέρειας δημοσίευσε πρόσφατα) οι 55 μείωσαν τις θέσεις τους. Μεταξύ των δέκα που κινήθηκαν αντιθετικά συγκαταλέγεται η L.B.-W, που αγόρασε ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές της Citibank η L.B.-W αλλά και οι επίσης κρατικές περιφερειακές NordL και West-LB μάζεψαν τίτλους κρατών της ευρωπεριφέρειας που ξεφόρτωναν (κυρίως) οι Γάλλοι της BNP Paribas και η Deutsche Bank. Εάν στα τρία κρατικά περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνυπολογίσουμε την αυστριακή Volksbank, διακρίνουμε μία μεθοδική (γερμανική) κίνηση.

Η εξήγηση ενδέχεται να κρύβεται στο ότι οι τρεις γερμανικές και η αυστριακή τράπεζα αποτελούν τους μεγαλύτερους πωλητές συμβολαίων ασφαλιστικής κάλυψης για κρατικούς τίτλους (CDS), συγκριτικά με την κεφαλαιακή τους βάση. Κάλυψη στον κίνδυνο εκδήλωσης χρεοκοπιών και ενεργοποίησης ασφαλίστρων στην ευρωζώνη.

σ.σ.: σύμφωνα με την έκθεση της ΕΒΑ, στην ευρωπεριφέρεια συμπεριλαμβάνονται (εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας) η Ισπανία και η Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v