Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2011

Ποσοστά κάλυψης και υπερδανειοδοτήσεις

Μεταφέρουμε από τον έντυπο Εκηβόλο (στον σημερινό ΜΕΤΟΧΟ, αρ. φύλλου 717) μία περίπτωση ενδεικτική όσων συνέβησαν (εκτός όλων των άλλων) στην υπόθεση της Proton Bank.

«LOBBYSTAS. Ειδική, προνομιακή δανειακή σχέση φέρεται να είχε η Intrakom (αλλά προσωπικά και ο Σωκράτης Κόκκαλης) με την Proton Bank επί ημερών Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με τον Lobbystas (www.lobbystasgr.blogspot.com) η Intrakom Holdings δανείστηκε 8.294.525 ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης και το ελάχιστο περιθώριο που καθορίστηκε κατά την έγκριση ήταν χαμηλότερο των θεσμοθετημένων στην πιστοληπτική πολιτική. Ειδικότερα, το ποσοστό κάλυψης ήταν 110% από 200% και το ελάχιστο περιθώριο 100% από 170%. Το ίδιο συνέβη και με το ονομαστικό δάνειο στον επιχειρηματία, ύψους 8.008.999 ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης έπεσε στο 150% από 200% και το ελάχιστο περιθώριο στο 120% από 170%
».

Ομορφιές…, αν και η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική και μόνο για το τι έχει γίνει στα ενδότερα. Με τη σκέψη μας να πηγαίνει 2-3 βηματάκια παραπέρα, με αφορμή τους ενδελεχείς ελέγχους της BlackRock στα άδυτα των τραπεζών. Θεωρούμε πολύ πιθανό, λοιπόν, πως ο ξένος οίκος έχει απόλυτη γνώση της δανειακής διάρθρωσης, των υποχρεώσεων και των περιθωρίων βιωσιμότητας νευραλγικών κλάδων.

Όπως θεωρούμε τα ΜΜΕ, τις τράπεζες βεβαίως και νευραλγικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Όσον αφορά στα ΜΜΕ, εάν στοχεύεις (ως ξένος) στον έλεγχο του συστήματος, στη χειραγώγηση μιας εύπλαστης κοινής γνώμης και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τους όποιους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς σου νομίζω πως έχουν χτυπήσει… διάνα. Και οι έχοντες το χρήμα μπορούν πολύ εύκολα να επιβάλουν τους όρους τους σε οικονομικά εξασθενημένους παράγοντες των ΜΜΕ και διαμορφωτές πολιτικής. Για σκεφτείτε το. Και τι μπορεί να σημαίνει -στη συνέχεια- η απόλυτη γνώση της πραγματικής κατάστασης μιας επιχείρησης και μιας βιομηχανίας των αντοχών της.

Γιατί κατά την ταπεινή εκτίμησή μας η ενδελεχής κι εξονυχιστική έρευνα της BlackRock (και όποιων πιθανώς αξιοποιούν πακτωλό πολύτιμων στοιχείων) μπορεί να έχει παράπλευρες συνέπειες, πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Θα επανέλθουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v