Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2011

Και… αίφνης με 13,8% το Silchester

Μπορεί να είναι τυχαίο, σύμπτωση ή ακόμη μία σκοτεινή συνωμοσία. Αλλά το γεγονός και μόνο πως σε αυτήν τη συγκυρία το fund Silchester γνωστοποιεί πως ελέγχει το 13,8% του Μ.Κ. της ΔΕΗ μας βάζει σε… δεύτερες σκέψεις.

Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες, που μας είχαν απασχολήσει και παλαιότερα (όταν, με αιχμή τα ερωτήματα του ΣΜΕΧΑ, είχε ανακινηθεί το θέμα της πρωτοφανούς χρηματιστηριακής απαξίωσης του ομίλου).

Κατ'  αρχάς, ο Stephen Butt, κάτοχος του 50,5% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, συνιδρυτής με τον Michael Cowan (ελέγχει το 20,5%) του ομίλου Silchester, μας είχε επιβεβαιώσει (στις αρχές Σεπτεμβρίου) το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ και τη θετική στάση του για την επιχείρηση και τις προοπτικές της.

Το γεγονός πως ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της λογικής του SII φθάνει να ελέγχει το 10,2% της ΔΕΗ (περί τα 23,5 εκατομμύρια μετοχές) παραπέμπει σε ανάλογες κινήσεις άλλων παικτών.

Επίσης, το ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επενδύει μεσομακροπρόθεσμα σε υποτιμημένες αξίες, όπως σημειώνει ο ιδρυτής του, προσφέροντας σταθερή ετήσια απόδοση στους πελάτες του, εκτιμάται πως έχει τη σημασία του. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως το τμηματικό χτίσιμο της θέσης αφορούσε τελικό πελάτη (ή πελάτες), χωρίς ωστόσο (προφανώς) να γίνει σαφέστερος.

Από τους πλουσιότερους Άγγλους

Ο Άγγλος διαχειριστής, ακολουθώντας τα βήματα του γκουρού του Peter Lynch, εστιάζει τα τελευταία οκτώ χρόνια σε εταιρίες γνωστές για την αξία τους διαχρονικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει έναν ρυθμό ανάπτυξης 14,2% (κατά μέσο όρο) στους πελάτες του ετησίως.

Οι αγορές στη ΔΕΗ έγιναν ΜΕΘΟΔΙΚΑ μέσω ΕΞΙ θυγατρικών χαρτοφυλακίων, τακτική που επέτρεψε το χτίσιμο ισχυρής μειοψηφικής θέσης (περίπου 6%) σε χαμηλές τιμές, ΠΡΟΤΟΥ εμφανιστεί ΕΠΙΣΗΜΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι ΣΠΑΣΤΕΣ αγορές φέρεται να έγιναν για λογαριασμό τελικών πελατών του SII και αυτό πρακτικά σημαίνει πως κεντρικός αγοραστής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Πάγια τακτική είναι να μη δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα των πελατών, ήταν η απάντηση του διαχειριστή, όταν ρωτήθηκε για τον αγοραστή ή τους αγοραστές του 10,2% της ΔΕΗ.

Έτσι το SII καθίσταται ο πρώτος ιδιώτης θεσμικός επενδυτής (το Δημόσιο ελέγχει το 51,5%), με δεύτερο το Fidelity Investments (έχει περίπου 5,1%) και λογικά θα περιμένει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε την πώληση ενός μεριδίου (17%), όχι όμως μέσω χρηματιστηρίου, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά μέσω στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να αποκλείεται η παράλληλη εκποίηση θυγατρικών της επιχείρησης.

Αυτά τα ολίγα για τα περαιτέρω, σε μία συγκυρία όπου ο Γιώργος Παπανικολάου διερωτάται… Τι κρύβει το χθεσινό «πραξικόπημα» στη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v