Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2011

Παραμένουν στον… αέρα τα ομόλογα της T Bank

Τα καταστήματα, οι υπάλληλοι και οι καταθέσεις μπορεί να διασώθηκαν μετά την απορρόφηση της T BANK από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο στον… αέρα παραμένουν τα ομόλογα (μειωμένης εξασφάλισης) της προβληματικής τράπεζας (του Π. Ψωμιάδη).

Βάσει του τροποιητικού νόμου 4021/2011(*), οι κάτοχοι μεριδίων ομολόγων χάνουν -επί της ουσίας δεν αποζημιώνονται- για τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, στα προς μεταβίβαση στοιχεία ΔΕΝ περιλαμβάνονται, και άρα παραμένουν στην υπό εκκαθάριση Τ Βank:
α) μετοχές,
β) οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της από το ομολογιακό (50 εκατ. ευρώ - λήξης 12/2/2015), το υβριδικό (15 εκατ. ευρώ) και το συμπληρωματικό υβριδικό (λήξης 2017)
γ) και όλα τα δικαιώματα ενοχικά και εμπράγματα της Τ Βank επί των θυγατρικών της (Finance-Jersey).

(*)Ο νόμος έχει περάσει στη Βουλή τον Οκτώβριο υπό τον τίτλο «ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα-κύρωση της σύμβασης-πλαίσιο του […] και άλλες διατάξεις». Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 3/10/2011.

Πρακτικά, με την περίπτωση της εξαίρεσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων της Ασπίς, ενδέχεται να δημιουργείται… προηγούμενο. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο διασώστης θα επιλέγει ποια στοιχεία κι υποχρεώσεις θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του και ποια θα αφήσει.

Όμως, για τους κατόχους τίτλων, που μένουν με τον… μουτζούρη, το πρόβλημα είναι τεράστιο
.

σ.σ.: παρατίθεται όλο το σχετικό υλικό της Τράπεζας της Ελλάδος και όλων όσοι αφορούν την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v