Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 27 2011

Ομόλογο υψηλού ρίσκου, με πιθανή υψηλή απόδοση

Οπως είχαμε αναφέρει στον Εκηβόλο της 22/12, παραθέτουμε μια ενδιαφέρουσα, κατά την εκτίμησή μας, επενδυτική προσέγγιση, όπως μας την αναλύει ο Χρήστος Μουδάκης

"Σε μια ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή – υψηλού ρίσκου και ανάλογης απόδοσης - έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αποφασίζουν να τοποθετήσουν ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους στα ομόλογα αυτά.

Ο λόγος είναι ότι οι τιμες στις οποίες αυτά διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά ειναι πραγματικα πολύ χαμηλές, και σε κάποια από αυτά, είναι αρκετά χαμηλότερες ακόμα και από το 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι το ομόλογο λήξης 20 Μαρτίου του 2012. Αυτή τη στιγμή (*) η τιμή που διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, είναι ενδεικτικά στο 49% της ονομαστικής αξίας (δλδ της αξίας που θα πληρώσει στις 20 Μαρτίου). Με απλά λόγια αν κάποιος επενδυτής αγοράσει σήμερα το ομόλογο αυτό θα πληρωθεί στην λήξη του το διπλάσιο ποσό, εάν βέβαια η Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου δεν έχει χρεοκοπήσει.

Είναι γεγονός πως είναι μια πράξη πολύ υψηλού επενδυτικού ρίσκου, με την ανάλογη απόδοση βέβαια..

Με τα σημερινά δεδομένα ένα φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοχος του ομόλογου αυτού δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) επομένως δεν θα δεχτεί το περιβόητο κούρεμα του 50% (ή όσο και αν τελικά αποφασιστεί).

Για τους βαθύτερους γνώστες της αγοράς των ομολόγων αξίζει να σημειωθεί ότι το ομόλογο αυτό έχει εκδοθεί με βάση το Ελληνικό δίκαιο, επομένως αν συμμετοχή των ιδιωτών ξεπεράσει το 75 – 80 % αυτό δεν συνεπάγεται σε υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI και των υπολοίπων κατόχων (φυσικών προσώπων), όπως προβλέπει το Βρετανικό δίκαιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δύο μήνες αργοτερα από την λήξη του ομολόγου αυτού, ακολουθεί η λήξη ενός άλλου ομολόγου (λήξεως Μαΐου του 2012) που αυτή τη στιγμή η τιμή που διαπραγματεύεται ειναι στο 36% της ονομαστικής του αξίας.

Αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση και αυτή, ίσως περισσότερο ενδιαφέρουσα απο αυτή του Μαρτίου, αφού αν του Μαρτίου πληρώσει κανονικά (που σημαίνει ότι μέχρι τότε το PSI θα έχει αποφασιστεί και το νέο πακέτο στήρηξης θα έχει εισέλθει στα ταμεία του κράτους) προσφέρει αρκετα μεγαλύτερη απόδοση αφού υπερδιπλασιάζεται το αρχικό κεφάλαιο".

(*) Οι τιμές είναι της Παρασκευής 23/12/2011

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v