Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2012

Ατελείωτοι εγκλωβισμοί παντού…

Βρήκαμε ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του Promitheus για τη ΔΕΗ (θεωρώντας πως εντάσσεται στον γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται γύρω από ζητήματα ανάπτυξης, εκποίησης και... ξεπουλήματος συνδικαλιστικών -και όχι μόνο- ευθυνών).

Γι' αυτό την αναπαράγουμε σήμερα, προσδοκώντας στη συνέχεια…

«Ως στέλεχος ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου με υψηλότερες τιμές από αυτές της ΔΕΗ, μπορώ να σας εξηγήσω 'το φθηνό ρεύμα'. Η ΔΕΗ είχε πάντα χαμηλές τιμές γιατί:
α) έχει δικό της καύσιμο τον κρατικό λιγνίτη,
β) μπορούσε ως κρατική εταιρία να επενδύει δανειζόμενη με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ σε πολύ χαμηλά επιτόκια
γ) δεν χρειαζόταν να αποφέρει αποδόσεις στο επενδυμένο κεφάλαιο.

Το δημόσιο, που σε καλούς καιρούς ήταν το 'χαρτί' της ΔΕΗ, σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή της. Με πιστοληπτική θέση CC 'μολύνει' και καταδικάζει τη ΔΕΗ σε πιστοληπτική αξιολόγηση CCC, όσο κρατά την πλειοψηφία των μετοχών. Με το πενταετές default rate (κίνδυνος χρεοκοπίας στα επόμενα 5 χρόνια κατά την S&P) να είναι 476πλάσιο από ό,τι παλιά, δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός της ΔΕΗ. Καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να δουλεύει με 100% ίδια κεφάλαια, εκτός και αν θεωρητικά διπλασιάσει τις τιμές της και ταυτόχρονα αποκοπεί από κάθε επενδυτική δραστηριότητα μέχρι η χώρα να βρεθεί στο σκοτάδι.

Η βουλιμία της κρατικοδίαιτης διαπλοκής είχε φτάσει σε επίπεδα αυτοκαταστροφικού παραλογισμού, μέχρι που επιτέλους η κυβέρνηση Παπαδήμου απομάκρυνε το σύνολο των κρατιστών από το Δ.Σ. της ΔΕΗ και αρνήθηκε τις ζητούμενες αυξήσεις του 30%.

Έτσι, η ιδιωτικοποίηση μέχρι τα μέσα του 2012 είναι περισσότερο από δεδομένη. Η διαδικασία θα είναι αυτήν τη φορά καθαρή και οι μετοχές του δημοσίου θα πάνε σε όποιον έχει την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, γιατί αυτός θα μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά: 'Μπολιάζοντας' τη ΔΕΗ με το δικό του credit rating, κατεβάζει το χρηματοοικονομικό κόστος στο ελάχιστο και ανεβάζει την κερδοφορία της κατακόρυφα, ΧΩΡΙΣ τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η αξία της ΔΕΗ θα 10πλασιαστεί, φτάνοντας τα επίπεδα της πορτογαλικής ΔΕΗ, που ιδιωτικοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε 15πλάσια τιμή από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, και το κράτος θα γεμίσει τα ταμεία του.

Φιλολαϊκή πολιτική είναι να προστατεύεις τη λαϊκή περιουσία. Το συμφέρον καθενός που φοβάται τη χρεοκοπία -έτσι και του ελληνικού δημοσίου σήμερα- είναι να διώξει περιουσιακά στοιχειά από τα χέρια του σε καλή τιμή, να τα σώσει από τους τοκογλύφους. Αυτοί που αντιδρούν μέσα στη ΓΕΝΟΠ δεν είναι αριστεροί, αλλά πιόνια της ελληνικής διαπλοκής, που θέλει να πάρει την περιουσία του ελληνικού λαού για ένα κομμάτι ψωμί, όπως την Ολυμπιακή
».

Τα συγκριτικά στοιχεία που αναφέρει ο φίλος Promitheus για την πορτογαλική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν τα γνωρίζαμε, τα βρίσκουμε δε κατατοπιστικά. Σημειωτέον πως η τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ έχει συρρικνωθεί μόλις στα 879,28 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον γενικότερο χαμό, ας μην περάσει απαρατήρητο το θέμα του Φώτη Κόλλια για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του… Γεφυριού του Ελληνικού. Χα! Φαίνεται πως οι υπεύθυνοι-αρμόδιοι ΔΕΝ βάζουν μυαλό. Ειδικότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν δείχνει να μαθαίνει από τα παθήματά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v