Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2012

Λήξεις-«φωτιά» για τα ελληνικά ομόλογα

Για να εκτιμήσουμε καλύτερα την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις λήξεις των τίτλων. Δηλαδή, σε ποιες ημερομηνίες το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει τους κατόχους των ομολόγων και τι ποσά θα κληθεί να εκταμιεύσει για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η πρώτη λήξη που έχουμε μπροστά μας είναι αυτή στις 20 Μαρτίου 2012 και αφορά το συνολικό πόσο των 14,5 δισ. ευρώ. Δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2012, ακολουθεί λήξη ομολόγου αξίας 8 δισ. ευρώ. Η επόμενη σημαντική λήξη έρχεται τον Αύγουστο και αφορά ποσό περίπου 8 δισ. ευρώ.

Μιλάμε, δηλαδή, για περίπου ένα 6μηνο μείζονος σημασίας για την οικονομική τύχη της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι τον Μάρτιο καλούνται να έχουν αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα και την παραμονή της ή όχι στο ευρώ. Σύμφωνα με τον Χρήστο Μουδάκη, θα πρέπει οι συζητήσεις για το PSI να έχουν καταλήξει επιτυχώς, προκειμένου να εκταμιευτεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα, έτσι ώστε αυτή να πληρώσει τους ομολογιούχους ιδιώτες (που θα έχουν δεχτεί εθελοντικό κούρεμα μέσω του PSI ίσως και υψηλότερο του 50%). Αλλά και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κάτοχοι των ομολόγων αυτών, που όμως, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν περιλαμβάνονται στο PSI, αλλά ούτε και στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης, καθώς αυτή ισχύει στο αγγλικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό, με βάση το οποίο έχουν εκδοθεί τα ομόλογα αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v