Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2012

Βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ…

Ξάφνιασε ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους το χθεσινό νέο «βραχυκύκλωμα» της ΔΕΗ.

Χρηματιστηριακό μεν, με κατάρρευση της τιμής (έως τα ιστορικά ελάχιστα των 3,35 ευρώ - με αποτίμηση 786,5 εκατ. ευρώ!), ενδεικτικό όμως ενός γενικότερου black out στο επιχειρησιακό, οικονομικό και (κυρίως, κατά την εκτίμησή μας) στο στρατηγικού σχεδιασμού επίπεδο.

Ειδικοί στα του κλάδου δεν είμαστε ούτε και την Επιχείρηση γνωρίζουμε τόσο καλά -ο έγκυρος Μιχάλης Καϊταντζίδης έχει ασχοληθεί εκτενώς με κάθε πτυχή του προβλήματος του ομίλου-, όμως ξέρουμε κάποια πράγματα για το πώς λειτουργούν η αγορά και το χρηματιστήριο. Επ' αυτών, όμως, η θέση της στήλης (κατ' επανάληψη στο παρελθόν*) ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και τα τελευταία περιστατικά ενισχύουν την άποψή μας.

Το ταμπλό προεξοφλεί και αφομοιώνει τη μεγαλύτερη αναδιανομή θέσεων και πλούτου που συντελείται στη ΔΕΗ (αλλά και σε ευρύτερα τμήματα της ελληνικής δραστηριότητας, αξιών, ισχύος, ορυκτού πλούτου, και όχι μόνο).

Θεωρούμε ενδεικτικό τον τρόπο χτισίματος της μετοχικής θέσης λ.χ. του χαρτοφυλακίου Silchester (στις 8/12 ανακοίνωσε αύξηση του ποσοστού του στο 13,80% του Μ.Κ. της Επιχείρησης). Όπως και το άδειασμα των τελευταίων ημερών, με την eZMarket να σημειώνει: «Η έντονα καθοδική δυναμική -ακόμη και σε αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα- είναι απόρροια των… αναποτελεσματικών προσπαθειών διάσωσης (της χώρας), με τη μετοχή να βρίσκεται σε ευτελή επίπεδα». «Σε αυτά ή σε λίγο χαμηλότερα»(**)», εκτιμά η ομάδα ανάλυσης, «αναμένεται να αγοραστεί ΕΝΤΟΝΑ από όλους τους θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να ολοκληρώσουν την τοποθέτησή τους στην Επιχείρηση».

(*)Η στήλη είχε αναφερθεί τελευταία στις 15/12 (με τον εύγλωττο τίτλο, και… αίφνης με 13,8% το Silchester).

(**)Επισυνάπτονται 
δύο σχετικά διαγράμματα της μετοχής (ένα πιο μάκρο και ένα περισσότερο καταληκτικό - βραχύ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v