Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2012

Και τα κοιτάσματα πετρελαίου-αερίου στο σφυρί;

Διαβάζουμε (στο www.antinews.gr) πως «από τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να καταθέσει νύχτα στη Βουλή για την εκποίηση εισηγμένων ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών, ακινήτων του Δημοσίου, ακόμα και δικαιωμάτων εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού πλούτου, είναι ολοφάνερο ότι αρχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Περιοριζόμαστε στην αναφορά για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ και ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, γιατί είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο δημοσιοποιείται ευρύτερα.

Εάν είναι πράγματι έτσι ή όχι θα φανεί σχετικά σύντομα.

Αν και κατά την εκτίμησή μας η απεμπόληση του πλεονεκτήματος (που παρείχε το νομικό πλαίσιο «κατοχύρωσης» του ελληνικού χρέους) ενέχει τον σοβαρότατο κίνδυνο και της εμπράγματης υποθήκευσης ΚΑΙ ορυκτού πλούτου ΚΑΙ συμβολαίων (πιθανών) ερευνών - (ενδεχόμενης) εκμετάλλευσης σε πετρελαιοπιθανά «οικόπεδα».

Κατά την άποψή μας, με το σημερινό πρωτοσέλιδό του θέμα, ο Ελεύθερος Τύπος ανοίγει έναν ακόμη γύρο αντιπαραθέσεων, όξυνσης και ένθεν κακείθεν πολιτικής εκμετάλλευσης κι αναζήτησης… δοσιλόγων και… προδοτών.

Όμως, και η σπουδή του υπουργού Οικονομικών, σε συνδυασμό με την αναβλητικότητα της Αθήνας όσον αφορά τον χρόνο εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας, βάζει και εμάς σε δεύτερες σκέψεις. Από τη στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης τοποθετεί ως πιθανότερη περίοδο τον Απρίλιο, δηλαδή όταν ΟΛΑ πια θα έχουν κριθεί και θα έχουν οριστεί, από κάθε πλευρά, προς όφελος των δανειστών.

Άραγε, ο σοβαρός και μετρημένος Γ. Μανιάτης δεν γνωρίζει πως, εάν η Γερμανία περάσει -όπως είναι η πρόδηλη επιδίωξή της- το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της Νέας Ευρώπης της, η Ελλάδα (και η κάθε δανειζόμενη και σε δυσχερή δημοσιονομική θέση χώρα ) θα εκχωρήσει και κυριαρχικά δικαιώματα; Είμαστε βέβαιοι πως έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v