Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2012

Ο Τύπος των Ήλων…(*)

Ένα πολύ ευαίσθητο (και ιδιαίτερα προσφιλές μου) ζήτημα θέτει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης για τους «εφοπλιστές, το πατριωτικό καθήκον και την ανάπτυξη».

Δευτερευόντως, για όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, θα θυμίσω πως από τις πρώτες ημέρες της θητείας του Σπύρου Καπράλου είχε φανεί η πρόθεση των αρμοδίων για ενεργότερη συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα της ναυτιλίας και δη της εφοπλιστικής-υπερπόντιας, με σκοπό την προσέλκυση ακόμη και εισηγμένων στο NYSE εταιρειών. Αυτή ήταν μία από τις πολλές δηλώσεις πρόθεσης που παρέμεινε ανενεργή, κενή περιεχομένου και πομφόλυγα εντυπωσιασμού.

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, όμως, ανοίγει κυρίως ένα θέμα που σχετίζεται με την εμφανή απουσία «εθνικών ευεργετών», όπως αυτοί είχαν ανδρωθεί κι είχαν δραστηριοποιηθεί παλαιότερες δεκαετίες. Θα πείτε, το έλλειμμα δεν περιορίζεται στον εφοπλισμό και στο εγχώριο επιχειρείν ή στους Έλληνες της διασποράς, αλλά σε κάθε έκφανση της ζωής αυτού του τόπου, από τον πνευματικό κόσμο, την επιστήμη κι έρευνα, μέχρι την καινοτομία και το όραμα, και είναι ευρύτερο πρόβλημα.

Αντί άλλης παρατήρησης, παραπέμπουμε σε σχετικό θέμα για τον καθηγητή Maurice McDowell, με δωρεά του οποίου (2,4 εκατ. στερλίνες) επανιδρύεται η έδρα των ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης(**).

Νομίζω πως αξίζει δεύτερη ματιά, καθώς, κακά τα ψέματα, οι αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ενός κανόνα που αφορά από τον νεοπλουτισμό και την άκριτη επίδειξη (την περίοδο της ευφορίας) και την έλλειψη στρατηγικής στον ιδιωτικό τομέα (ας μην ξεχνάμε πόσοι επιχειρηματίες έγιναν πανίσχυροι μέσω κυρίως δουλειών με το δημόσιο και της διαπλοκής), μέχρι την αμετροέπεια τιμητών του δημόσιου βίου (και μάλιστα από παράγοντες των οποίων η κύρια δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη συλλογή έργων τέχνης, ανέξοδης και εκ του ασφαλούς κριτικής των ασθενέστερων κ.λπ).

Και για να απαντήσω (καθυστερημένα λόγω της 2ήμερης απουσίας μας) στον φίλο trader, ο οποίος δικαιολογημένα μας επαναφέρει στη χρηματιστηριακή τάξη, ανεβάζω δύο πολύ ενδιαφέροντα διαγράμματα: Του FTSE 20 με εμφανή τη σημασία της περιοχής των 270 μονάδων (και των αμέσως υψηλότερων) αλλά και της μετοχής-σηματωρού της Εθνικής όπου το 1,70 ευρώ αποδεικνύεται (σε πρώτη φάση) σημαντικό σημείο αναφοράς.

(*)Ας μου συγχωρεθεί η κλοπή του σημερινού τίτλου από την ιστορική σελίδα του φίλου Γιάννη Τριάντη (στην προτελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας, όταν ακόμη… κυκλοφορούσε).

(**)Από τον αξιόλογο ιστότοπο lobbystasgr.blogspot.com μεταφέρουμε πως ο καθηγητής (πέθανε το 2010) άφησε παρακαταθήκη για την επανίδρυση της εν λόγω έδρας. Στο ίδιο θέμα του lobbystas.gr διαβάζουμε πως για την Ιστορία το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ίδρυσε την έδρα των ελληνικών το 1704, η οποία λειτούργησε μέχρι την αποχώρηση του καθηγητή το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v