Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2012

Ένας από τους πιθανούς παίκτες της επόμενης μέρας

Την προσδοκία ότι ο φετινός τζίρος θα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα με το επιτυχημένο 2011, έτος κατά το οποίο διαμορφώθηκε γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Mυτιληναίoς, κατά την ετήσια συνάντησή του με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με την πρωινή αναφορά της Beta Χρηματιστηριακής, όπως ανέφερε η διοίκηση κατά τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, το 2011 η χρήση έκλεισε σε επίπεδο τζίρου και λειτουργικών κερδών στο άνω εύρος της αρχικής εκτίμησης (περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη και στα 200 εκατ. ευρώ), θετικά επηρεασμένη από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των δύο ενεργειακών μονάδων και της ΜΕΤΚΑ. Το τελευταίο τρίμηνο, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και οι χαμηλές τιμές του αλουμινίου διεθνώς περιόρισαν τη συνεισφορά από τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμινίου.

Για το 2012, η εκτίμηση της διοίκησης κινείται στα περυσινά επίπεδα, με σαφή διάθεση συντηρητισμού, ενώ οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις θα κινηθούν στα 100 εκατομμύρια ευρώ
.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό θέμα του euro2day, η δε στήλη θα επιμείνει στην εξαγορά της μονάδας βωξίτη από την S&B (αρχικό τίμημα 60 εκατ. ευρώ, που υπόκειται σε έλεγχο due diligence). Κι αυτό γιατί, κατά την εκτίμησή μας, από τη στιγμή όπου θα οριστικοποιηθεί θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη συγκρότηση ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου, που υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αναδείξει τη μεγέθυνση του ομίλου σε έναν τομέα. Σε έναν χώρο που όπως όλα δείχνουν τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές διεργασίες, συνέργειες και εξελίξεις.

Θεωρούμε τον Μυτιληναίο (όπως και αρκετές ακόμη εταιρίες που σταδιακά θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε*) έναν από τους… παίκτες της επόμενης ημέρας, με ενισχυμένη μάλιστα θέση σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον. Ωριμότερος ο όμιλος (από πολλές απόψεις), φαίνεται να συγκεντρώνει τα εχέγγυα για ισχυροποίηση της παρουσίας του στη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς, η μετοχή του Μυτιληναίου με υψηλό 52 εβδομάδων τα 5,81 ευρώ (στις 18/2/2011) και χαμηλό στα 2,53 στις 16/1/2012 μπορεί υπό προϋποθέσεις να απεγκλωβιστεί και σε ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 3-3,20 ευρώ να οδηγηθεί σε σχηματισμό αναστροφής.

Βέβαια, στο γύρισμα της αγοράς -λίγο μετά τις 11:25-11:30, οι πωλητές ήταν σχετικά πιο επιθετικοί (έως -2,64% η τιμή στα 2,80 ευρώ), ωστόσο η μετοχή χαρακτηρίζεται, κυρίως βραχυπρόθεσμα, από υψηλή μεταβλητότητα.

Η αποτίμηση του Μυτιληναίου διαμορφώνεται στα 325,03 εκατ. ευρώ (και στα 306,51 της ΜΕΤΚΑ).

(*)Προφανώς, η στήλη είναι… ανοιχτή σε προτάσεις, επιλογές και τεχνική προσέγγιση μετοχών αλλά και εκτιμήσεων για επιμέρους τίτλους από κάθε κατηγορία (κεφαλαιοποίησης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v