Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ αυξήσεων στις αμοιβές κατόχων MBA

Μέσο μισθό 142.000 δολάρια είχαν οι απόφοιτοι των κορυφαίων τμημάτων ΜΒΑ την περασμένη χρονιά. Υψηλότερο το κόστος για δίδακτρα. Στον χρηματοοικονομικό τομέα οι υψηλότερες αποδοχές.

Ρεκόρ αυξήσεων στις αμοιβές κατόχων MBA
  • των Laurent Ortmans και Jonathan Moules

Οι μισθοί που κερδίζουν οι απόφοιτοι προγραμμάτων MBA τρία χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου έχουν αυξηθεί με τον μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Οι απόφοιτοι των κορυφαίων τμημάτων MBA, με βάση την κατάταξή τους από τους F.T., έλαβαν κατά μέσο όρο 142.000 δολάρια το 2016, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η προηγούμενη φουρνιά αποφοίτων κέρδιζε κατά μέσο 135.000 δολάρια τον χρόνο, μετά την ίδια περίοδο.

Από το 2006 έχει να καταγραφεί μια τέτοιου μεγέθους αύξηση. Οι μισθοί ήταν στάσιμοι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μένοντας κοντά στις 127.000 δολάρια ανάμεσα στο 2008 και το 2013.

Η Τζούντιθ Χοντάρα, μία από τους ιδρυτές της Fortuna Admissions, που συμβουλεύει όσους κάνουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα, χαρακτήρισε τα τελευταία τρία χρόνια ως μια «χρυσή εποχή» για τους κατόχους MBA.

O ανταγωνισμός για τους φοιτητές και τους αποφοίτους έχει αυξηθεί, σημείωσε, γιατί εταιρείες από τομείς που προηγουμένως δεν συνήθιζαν να προσλαμβάνουν αποφοίτους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, έχουν πλέον αρχίσει να τους προσφέρουν δουλειές.

Ο τομέας με τις υψηλότερες απολαβές για κατόχους ΜΒΑ στη λίστα των FT είναι αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι του οποίου κερδίζουν κατά μέσο όρο 159.000 δολάρια, με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, με αποδοχές 154.000 δολαρίων.

Οι μισθοί αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, εκτός από την εκπαίδευση, όπως και σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου. Μόνο στην Αφρική υπήρξε μια μικρή μείωση.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος ενός MBA διαφέρει αρκετά, ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Οι απόφοιτοι του Stanford Graduate School of Business, δεύτερου στη λίστα των F.T., είχαν τον υψηλότερο μισθό με 195.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ το χαμηλότερο είχαν οι απόφοιτοι της Incae Business School της Κόστα Ρίκα, με 91.000 δολάρια.

Οι αυξήσεις στους μισθούς μόνο επιβράδυναν την πτώση στην απόδοση της επένδυσης σε ένα MBA, η οποία υποχώρησε σημαντικά την περίοδο από το 2008 ως το 2014, όταν τα επίπεδα των μισθών ήταν στάσιμα, αλλά τα δίδακτρα εκτινάχτηκαν 46% κατά μέσο όρο.

Ένα ΜΒΑ στις 100 κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων αποτελεί μια σημαντική επένδυση: τα δίδακτρα ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 8,7 μήνες ακαθάριστων ετήσιων αποδοχών τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση, από 6,2 μήνες το 2006. Αν προστεθούν τα έξοδο διαβίωσης και το κόστος ευκαιρίας -το κόστος να αφήσει κανείς μια δουλειά για να διαβάσει full-time-, τα συνολικά έξοδο για ένα διετές πρόγραμμα MBA στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 300.000 δολάρια.

Πολλοί απόφοιτοι επιμένουν ότι ένα MBA είναι κάτι παραπάνω από ένα οικονομικό ζήτημα. «Έκανα περισσότερη πρόοδο στην προσωπική μου εξέλιξη τα δύο χρόνια στο Στάνφορντ από ό,τι έκανα όλα τα χρόνια της ζωής μου πριν από το πρόγραμμα», έγραψε ένας απόφοιτος σε έρευνα των F.T.

Αυτή είναι η 19η έκδοση της λίστας των F.T. με τα 100 κορυφαία MBA στον κόσμο. Η Ιnsead, η σχολή με έδρα το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Ωστόσο, οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία συνεχίζουν να κυριαρχούν στη λίστα, με 56 και 13 από τις θέσεις αντίστοιχα.

Στην έρευνα των F.T. συμμετείχαν πάνω από 21.000 φοιτητές σε 156 σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, για να δημιουργηθεί η λίστα με τα καλύτερα ΜΒΑ για το 2017. Περίπου 9.000 απόφοιτοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ποσοστό 41%.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v