Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ανεβαίνει το ρίσκο στο «πάρτι» των αγορών

Το profit taking από όσους τοποθετήθηκαν έγκαιρα και οι προσπάθειες θεσμικών επενδυτών να ανεβούν στο τρένο των αποδόσεων. Τα ερωτήματα για τις αναδυόμενες και τα junk bonds.

Γιατί ανεβαίνει το ρίσκο στο «πάρτι» των αγορών
  • Δημοσιογράφοι Financial Times

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα για τους επενδυτές καθώς μια νέα εβδομάδα ξεκινά:

Είναι το κυνήγι της απόδοσης σε «πόλεμο» με το profit taking;

Ρωγμές εμφανίστηκαν σε μια σειρά αγορών τις τελευταίες ημέρες, με οπισθοχώρηση σε νομίσματα αναδυόμενων αγορών, αμερικανικά junk bonds και μέταλλα, οδηγούμενα από χαλκό και ψευδάργυρο. Στις μετοχές, χρηματοοικονομικές και βιομηχανικές ξεχωρίζουν ως οι «βραδυκίνητες». Στις αρχές του μήνα, οι προσδοκίες για περαιτέρω ράλι στις αγορές ήταν υψηλές, βοηθούμενες από τη θεωρία ότι θεσμικοί επενδυτές που έχασαν το τρένο νωρίτερα φέτος θα κυνηγούσαν αποδόσεις, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους πελάτες τους.

Αυτό μπορεί εντέλει να αποδειχθεί μια επαρκής ώθηση για τις αγορές από τώρα έως και την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο φαίνεται πως άλλοι επενδυτές που ήταν στη «σωστή πλευρά» του ράλι έχουν διάθεση αποκόμισης κερδών (profit taking).

Η μονομαχία για τη φορολογική μεταρρύθμιση μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας, η αυξανόμενη καταστολή στη Σαουδική Αραβία και η αναγνώριση ότι οι αξίες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ χωρίς μια λογική οπισθοδρόμηση, είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Προσθετικά στα κίνητρα για να μειωθεί το ρίσκο είναι το ότι η εξομάλυνση της καμπύλης επιτοκίων -που έως την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένας μεγάλος θετικός παράγοντας για τα ενεργητικά ρίσκου- φαίνεται πως κλυδωνίζει την πίστωση. Περαιτέρω εξομάλυνση της καμπύλης επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους επενδυτές να αναρωτηθούν γιατί η αγορά ομολόγων ζωγραφίζει μια τόσο ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας. Η μάχη μεταξύ όσων κυνηγούν απόδοση και αυτών που αποκομίζουν τα κέρδη τους μπορεί να θέσει τον τόνο της αγοράς για αρκετό καιρό.

Michael Mackenzie

Ωρα να «αγοράσουμε τη βουτιά» στις αναδυόμενες αγορές;

Ισως. Όμως η πιθανή αποτυχία ουσιαστικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Βραζιλία αντανακλά τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών: να παραμείνουν πιστοί ή να φύγουν;

Αυξανόμενη ανάκαμψη και μικρότερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε μεγάλα κέρδη τις αναδυόμενες αυτή τη χρονιά. Η παγκόσμια ανάπτυξη, το αδύναμο δολάριο και οι συμπαγείς τιμές εμπορευμάτων επίσης βοήθησαν.

Όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά οι επενδυτές μπορεί να είναι «ανασφαλή πλάσματα» όπως το θέτει η HSBC: «Είμαστε νευρικοί ότι κάτι μας ξεφεύγει». Υπάρχουν πολλοί ιδιοσυγκρασιακοί λόγοι ως προς το γιατί οι αναδυόμενες αγορές είναι υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, όπως οι ανησυχίες του Μεξικού για τη NAFTA και εγχώρια πολιτικά προβλήματα σε Νότια Αφρική, Τουρκία και Βραζιλία.

Οι αναλυτές της HSBC, όμως, αναρωτιούνται αν αυτές οι τοπικές ιστορίες κρύβουν μια πιο ευρεία στροφή που ανοίγει τον δρόμο για ράλι του δολαρίου με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της FED, φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και αυξανόμενο πληθωρισμό, ως καταλύτες για την αλλαγή.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κάνουν επίσης τους παρατηρητές των αναδυόμενων ανήσυχους, όπως και η κορεατική χερσόνησος. Η Morgan Stanley αναγνωρίζει τα γεωπολιτικά ρίσκα στις αναδυόμενες, αλλά λέει πως οι βελτιωμένες αποτιμήσεις ενεργητικού και οι αυξανόμενες διαφορές επιτοκίου με τις αναπτυγμένες «θα οδηγήσουν τα ενεργητικά των αναδυόμενων υψηλότερα».

Roger Blitz

Πόσο άσχημο είναι το πτωτικό σερί για τα «ομόλογα σκουπίδια»

Εχουμε δει τα δύο μεγαλύτερα ETF για junk bonds να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου. Η αξία των State Street’s JNK και BlackRock’s HYG υποχώρησε βίαια εν μέσω αυξημένων συναλλαγών. Μετά από μια καλή χρονιά για την πίστωση, οι επενδυτές οδεύουν προς την έξοδο με 2,5 δισ. δολάρια να εγκαταλείπουν την αγορά τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τις ροές που παρακολουθεί η EPFR.

Προσώρας, η «κόκκινη σημαία» που σηκώθηκε από την αγορά υψηλής απόδοσης ομολόγων δεν έχει αναστατώσει πραγματικά τις μετοχές, έτσι η απόδοση των «σκουπιδιών» χρίζει παρακολούθησης τις επόμενες ημέρες.

Η πτωτική πίεση προέρχεται από μια σειρά εταιρειών που αντανακλούν «τη διάλυση της συγχώνευσης Sprint/T-Mobile, την υποβάθμιση της TEVA κ.ά», σημειώνουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν στενά αν αυτό κοπάζει ή πυροδοτεί ευρύτερη αδυναμία. Κάποια διόρθωση αναμενόταν, δεδομένου ότι το risk premium ή spread στα υψηλής απόδοσης ομόλογα -μια μέτρηση της διαφοράς στην απόδοση ενός εταιρικού ομολόγου έναντι του ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου- μειώθηκε τους τελευταίους μήνες στα χαμηλότερα επίπεδα από τη χρηματοοικονομική κρίση.

Το spread ακολούθως διευρύνθηκε κατά 41 μονάδες βάσης, που μπορεί να είναι αρκετές για να επιστρέψουν οι αγοραστές.

Eric Platt

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v