Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το σχέδιο απόσυρσης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η κατηγορίες της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας για παραβίαση των όρων και η απάντηση της Μόσχας. Γιατί οι κινήσεις γίνονται με τις δυο πρωτεύουσες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο… Πεκίνο.

Ψωτιές άναψε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την συμφωνία για τα πυρηνικά (INF) που είχαν υπογράψει Μ. Γκομπαρτσόφ και Ρ. Ρήγκαν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Απαγορεύει σε ΗΠΑ και Ρωσία να προχωρήσουν στην παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία από το 2014 και εκτιμούν ότι ήδη περίμεναν πολύ για να δράσουν. Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι και η Ουάσιγκτον έχει παραβιάσει τη συμφωνία, καθώς τα αμυντικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε σημεία της Ευρώπης μπορούν να μετατραπούν σε εκτοξευτές πυραύλων.

Όπως εξηγεί το βίντεο για να προσπαθήσει κανείς να διακριβώσει τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κοιτάξει προς την Κίνα. Δεν μετέχει στη προαναφερθείσα συμφωνία και γι’ αυτό το λόγο μπόρεσε όλο αυτό το διάστημα να κατασκευάσει πυραύλους με αυτό το βεληνεκές. Μάλιστα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 95% των πυραύλων που έχει η χώρα είναι αυτής της κατηγορίας.

Ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν και στη Ρωσία, καθώς, όπως και η υπερδύναμη, λόγω της συμφωνίας δεν μπορούσε να κινηθεί ώστε να αντιμετωπίσει την κινεζική «απειλή».

Ηδη ο Ντ. Τραμπ υπαινίχθηκε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συμφωνία. Αυτό ωστόσο φαίνεται δύσκολο, δεδομένου ότι θα απαιτήσει την καταστροφή τεράστιας ποσότητας οπλικών συστημάτων, κάτι που η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v