Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θέλουμε συμφωνία με πιστωτές για νέο μείγμα πολιτικής

Ελπίζουμε ότι θα συμφωνήσουμε σύντομα νέο deal με μείωση εταιρικών φόρων, σημειώνει στους FT. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο του 3,5%. Μάθαμε τα οφέλη της παραμονής στην EE με τον «δύσκολο τρόπο».

Τσίπρας: Θέλουμε συμφωνία με πιστωτές για νέο μείγμα πολιτικής

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι το αδιέξοδο με το Brexit δείχνει τα ελαττώματα μιας «εθνικιστικής προσέγγισης» και της «σοβινιστικής ρητορικής» στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.

«Το Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και για τη Βρετανία», δηλώνει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας σοβινιστικής ρητορικής, που υποσχέθηκε πρόοδο με μια εθνικιστική προσέγγιση, όχι με συλλογικές λύσεις». 

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπαστικός αριστερός που αντιτίθεται σθεναρά στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, αλλά λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, αποδέχτηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, με όρους που ήταν πιο αυστηροί από αυτούς που προσφέρονταν αρχικά.

Οπως είπε, η Ελλάδα έμαθε «με το δύσκολο τρόπο» ότι ήταν εθνικό της συμφέρον να παραμείνει στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.   

«Εάν η Βρετανία, που είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στο πώς θα προχωρήσει το Brexit, για φανταστείτε τι θα γινόταν με την Ελλάδα», δηλώνει ο Τσίπρας. «Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτή η προσέγγιση, η εθνικιστική προσέγγιση, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των πραγματικών προβλημάτων».

Ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί και για τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές λαϊκιστικές πολιτικές σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών.

Εξετάζοντας την εκλογική επιρροή των δυνάμεων αυτών, σχολιάζει: «Εχει να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπης, που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ευρώπη εμφανίζεται να μην είναι τόσο δημοκρατική και φιλική προς τις ανάγκες των πολιτών».

Ωστόσο, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς για να «ξεγράψει» κανείς τα προοδευτικά αριστερά κόμματα που ανακάμπτουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία. Εάν η Βρετανία καταλάβει τις θέσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μαζί με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ, το Εργατικό Κόμμα έχει μια καλή ευκαιρία να καταστεί το μεγαλύτερο κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατηρεί. 

«Νομίζω ότι το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό στην Ευρώπη. Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει η εντύπωση ότι η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, νομίζω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα», αναφέρει ο κ. Τσίπρας. 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος την πρόκληση της κάλπης αργότερα εντός του έτους. Το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πίσω σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα, με την ολοκλήρωση τετραετούς θητείας στην κυβέρνηση, μετά από περισσότερα από 10 χρόνια βραχύβιων κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αντλήσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 2,2 και 2,4% φέτος. 

«Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν εκλογές σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015 -όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι-, με τη σημερινή», δηλώνει. «Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία, τα ταμεία ήταν άδεια... Υπήρχαν μέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις». 

Πρόσφατα η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία με το ΔΝΤ, που της επιτρέπει να αποπληρώσει μέρος του δανείου των 9,5 δισ. ευρώ πρόωρα. Ως αποτέλεσμα «θα γλιτώσουμε ένα σημαντικό ποσό (σ.σ. από τόκους), περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία», αναφέρει ο κ. Τσίπρας. 

Επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε γενναίες παροχές που συνδέονται συνήθως με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. 

«Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και τους πιστωτές μας, οπότε δεν θέλαμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία» (σ.σ. για τα πλεονάσματα), αναφέρει ο κ. Τσίπρας. «Εχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει να κινούμαστε με ασφάλεια σε αυτό». 

Ομως ελπίζει ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της «για ένα νέο μείγμα πολιτικής, ώστε να πετύχει τους στόχους αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Για να επιτευχθεί αυτό, θέλει να μειώσει τη φορολογία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Είμαστε σε έναν ενάρετο κύκλο τώρα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας, αν έχουμε χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και περισσότερα έσοδα».

 

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v