Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Amber Capital πιέζει για αλλαγή στο Δ.Σ. του ΟΤΕ

To ακτιβιστικό fund που ελέγχει το 2% των μετοχών απέστειλε επιστολή πιέζοντας για την τοποθέτηση του Alberto Horcajo στη θέση του αναπληρωτή προέδρου και μέλους του Δ.Σ. Ωστόσο επαινεί το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Η Amber Capital πιέζει για αλλαγή στο Δ.Σ. του ΟΤΕ
  • Της Kerin Hope

Η Amber Capital κάνει μία νέα προσπάθεια για να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ελλάδας, τον ΟΤΕ, στον οποίο η Deutsche Telekom έχει ποσοστό που της δίνει τον έλεγχο.

Το ακτιβιστικό hedge fund που εδρεύει στο Λονδίνο θα προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤE την Τετάρτη τον Alberto Horcajo, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Telefónica Brasil, να αναλάβει ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η υποψηφιότητα του κ. Horcajo υποστηρίζεται από την Institutional Shareholder Services, κορυφαία proxy εταιρεία.

Η εξέλιξη έχει αναδείξει συνεχιζόμενες αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, όπου εισηγμένες εταιρείες εξακολουθούν να αγνοούν τις απαιτήσεις που νομοθετήθηκαν το 2013 ως όρος στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Οι πιστωτές της Ελλάδας, η Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλαν μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όμως εναποτέθηκε στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διασφαλίσει ότι άλλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αύξαναν τον αριθμό των ανεξάρτητων μελών στα διοικητικά τους συμβούλια και θα τοποθετούσαν στις Επιτροπές Ελέγχου εξειδικευμένα μέλη του Δ.Σ.

Η κακή επίδοση της χώρας στην εταιρική διακυβέρνηση αναδείχθηκε τον περασμένο χρόνο από τις αποκαλύψεις ότι η Folli Follie, εισηγμένη ελληνική εταιρεία κοσμημάτων, αντιμετωπίζει ένα άνοιγμα μετρητών 290 εκατ. δολαρίων, έχοντας εμφανίσει υπερβάλλοντα κέρδη 1 δισ. δολαρίων από τις ασιατικές της δραστηριότητες.

Η επιτροπή καθυστέρησε την τοποθέτηση ερευνητή για πολλούς μήνες μετά την αποκάλυψη της «τρύπας» από έκθεση της QCM, ενός αμερικανικού hedge fund. Η επιτροπή ελέγχου της Folli Follie δεν είχε αναφέρει λογιστικές παρατυπίες στις ασιατικές δραστηριότητες.

Ο ΟΤE είναι η πιο προβεβλημένη ελληνική εταιρεία που υπολείπεται στη διακυβέρνηση. Το 10μελές Δ.Σ. του ΟΤΕ περιλαμβάνει τέσσερα ανεξάρτητα μέλη σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, όμως μόνο δύο ασκούν σήμερα τα καθήκοντά τους.

Η Deutsche Telekom, η οποία κατέχει το 45% στην εταιρεία, έχει προωθήσει τον δικό της υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου: τον Eelco Blok, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας KPN. Κανένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν πρόκειται να αντικατασταθεί.

Ο Giuseppe di Mino, επικεφαλής της Amber Capitals, επαίνεσε το μάνατζμεντ της εταιρείας που χειρίστηκε «πολύ δύσκολες συνθήκες στην αγορά» κατά τη διάρκεια της οκταετούς ύφεσης, αλλά δήλωσε ότι στην εταιρική διακυβέρνηση στον όμιλο υπάρχει πιεστική ανάγκη αναβάθμισης.

«Βλέπουμε ακατάλληλη ανεξαρτησία στο διοικητικό συμβούλιο και ανεπαρκή γνώση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Ελέγχου… οι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης αντιπροσώπευσης από έναν αναπληρωτή πρόεδρο που δεν προωθήθηκε από τον μέτοχο που έχει τον έλεγχο».

Σε επιστολή που είδαν οι Financial Times, η Amber Capital κάλεσε την Deutsche Telekom να στηρίξει τον υποψήφιό της για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Η επιστολή τόνιζε ότι ο υφιστάμενος έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο από το 2004, υπερβαίνοντας την νόμιμη θητεία του.

Η επιστολή υπενίσσεται ότι η εταιρική διακυβέρνηση στον ΟΤΕ, τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ελλάδα, ίσως θέσει παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

Η Amber Capital κατέχει το 2% των μετοχών του ΟΤE. Το fund εστιάζει σε επενδύσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Νότιας και κατέχει επίσης μετοχές μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας και δυο κατασκευαστικών ομίλων.

Στην Γενική Συνέλευση της περασμένης χρονιάς, οι μέτοχοι μειοψηφίας στήριξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τον κο Horcajo για μια θέση ως ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ., αλλά δεν εισακούστηκαν από τον μέτοχο που έχει τον έλεγχο, την Deutsche Telekom.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v