Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «σπάει κοντέρ» η επαναγορά ιδίων μετοχών

Οι επιχειρήσεις επιλέγουν την ευελιξία που τους προσφέρουν οι επαναγορές μετοχών, έναντι του υψηλότερου μερίσματος. Τα πλεονεκτήματα και γιατί αντιδρούν οι πολιτικοί.

Γιατί «σπάει κοντέρ» η επαναγορά ιδίων μετοχών
  • του Richard Henderson

Οι αγορές ιδίων μετοχών είναι της μόδας. Το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους οι εταιρείες ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 223 δισ. δολαρίων για ίδιες μετοχές. Αυτό μειώθηκε το α’ τρίμηνο στα 205 δισ. δολάρια, ωστόσο οι συνολικές επαναγορές βρίσκονται σε τροχιά να σπάσουν ρεκόρ για το σύνολο του έτους, καθώς οι εταιρείες όλο και περισσότερο επιλέγουν την ευελιξία ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών έναντι ενός υψηλότερου μερίσματος –μια δέσμευση που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφεί.    

«Είναι ένα τεράστιο ποσό», δήλωσε ο αναλυτής της S&P Global, Howard Silverblatt. «Οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν το χρήμα και οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να τους πιέζουν να επαναγοράσουν τις μετοχές τους».

Η μείωση του αριθμού των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή τους, μια από τις βασικές μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αποτιμήσουν τις μετοχές. Ενισχύει επίσης τα πακέτα πληρωμών των διαχειριστών που επιβραβεύονται με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Όλο και περισσότερο οι εταιρείες στρέφονται στην αγορά ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τις επαναγορές μετοχών, με κίνητρο τα επίμονα χαμηλά επιτόκια. Οι οίκοι αξιολόγησης τηρούν απαισιόδοξη άποψη, υποστηρίζοντας πως οι επαναγορές μετοχών είναι μια κακή χρήση για τα ομόλογα. Αυτόν τον μήνα η Standard & Poor’s επικαλέστηκε την αύξηση των επαναγορών μέσω ομολόγων για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του κολοσσού του λογισμικού, Oracle.

Εν τω μεταξύ, τα τεράστια ποσά που «παίζονται» έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτικών. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ Bernie Sanders, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer, ζήτησαν από τις  εταιρείες τον Φεβρουάριο, αντί για αγορές ιδίων μετοχών, οι εταιρείες να ξοδεύουν τα χρήματα σε εργοστάσια και εξοπλισμό και υψηλότερους μισθούς.

«Οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν μεγάλη επίπτωση», δήλωσε ο κ. Silverblatt. «Είναι όμως μια βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση, το ερώτημα είναι, μήπως είμαστε εθισμένοι;»

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v