Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν στις μετοχές οι επενδυτές

Εβδομαδιαίες εισροές $7,5 δισ. κατέγραψαν funds και ETF που επενδύουν σε μετοχές, καθώς επιστρέφει η αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της εμπορικής κόντρας. Πώς επηρεάζουν το κλίμα οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιστρέφουν στις μετοχές οι επενδυτές
  • Των Richard Henderson και Colby Smith

Οι επενδυτές διοχέτευσαν χρήματα στα funds μετοχών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και τα χαμηλά επιτόκια επανάφεραν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Tα αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF τα οποία επενδύουν σε μετοχές προσέλκυσαν $7,5 δισ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με την EPFR Global. Oι εισροές μας βοηθούν να καταλάβουμε το άλμα στις χρηματιστηριακές αγορές που οδήγησε τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα και τον FTSE All World κοντά στο ρεκόρ του 2018.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να αποσύρουν κάποιους δασμούς εφόσον επιτευχθεί η μερική εμπορική συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Και ενώ η υποχώρηση των ανησυχιών για το εμπόριο είναι από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας, τα θετικά οικονομικά στοιχεία – όπως η έκθεση της περασμένης εβδομάδας για την απασχόληση στις ΗΠΑ που επιβεβαίωνε την υγιή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας – έχουν ενθαρρύνει τη μεταστροφή σε στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο, σύμφωνα με τον Τζιμ Πόλσεν, CIO στη Leuthold Group.

«Ο πρωταρχικός καταλύτης είναι ότι τα στοιχεία βελτιώθηκαν» σημείωσε. «Υπάρχει ένα αρκετά συντονισμένο μήνυμα στις αγορές σε όλα τα στοιχεία ενεργητικού ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται. Αν σκεφτεί κανείς τι είχε την καλύτερη επίδοση φέτος – χρυσός, ομόλογα, αμυντικοί τομείς – αυτό έχει πραγματικά αλλάξει».

H EPFR ανέφερε ότι οι εισροές της προηγούμενης εβδομάδας στα funds μετοχών ήταν η μεγαλύτερη από αυτήν του Ιανουαρίου του 2018. Ο Φεβρουάριος που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από ένα άλμα στη μεταβλητότητα, το οποίο οδήγησε στο χειρότερο μήνα για τον FTSE All-World τα δύο τελευταία χρόνια.

H συντονισμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες έχει αυξήσει την πιθανότητα η παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων να αυξήσει τι διάθεση των επενδυτών για στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως οι μετοχές, δήλωσε η Nέλα Ρίτσαρντσον, υπεύθυνη επενδύσεων στην Edward Jones.

H Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, την τρίτη μείωση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Ο Τζέι Πάουελ, ο πρόεδρος της Fed, έστειλε σήμα ότι η τράπεζα εξετάζει μια παύση στον κύκλο χαλάρωσης, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική άνοδος του πληθωρισμού για να αυξηθούν τα επιτόκια.

Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί σε επιθετικά μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων μηνιαίων αγορών ομολόγων $20 δισ. από τον Νοέμβριο. «Έχουμε δει πολλές ανεπτυγμένες χώρες να μειώνουν επιτόκια» σημείωσε η κα. Ρίτσαρντσον. «Θα δούμε τον αντίκτυπο αυτής της τόνωσης σε αυτές τις οικονομίες» πρόσθεσε.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v