Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα των private equities για την επόμενη ημέρα

Κάποιοι έχουν στοιχηματίσει στην επιστροφή στην κανονικότητα ενώ άλλοι βλέπουν πως η αλλαγή που επέφερε η πανδημία θα έχει διάρκεια. Πώς διαμορφώνονται οι επενδυτικές στρατηγικές.

Τα στοιχήματα των private equities για την επόμενη ημέρα
  • του Mark Vandevelde (Νέα Υόρκη)

Το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας μετά την πανδημία στήνει σκηνικό για ανταγωνισμό μεταξύ των ισχυρότερων επενδυτικών εταιρειών της Wall Street. Όμιλοι ιδιωτικού κεφαλαίου, περιλαμβανομένων των Blackstone, Apollo Global Management και Carlyle Group, έχτισαν διαφορετικά χαρτοφυλάκια πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βάζοντας δισεκατομμύρια δολάρια να «δουλέψουν», την ώρα που είχαν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα του πρώτου κύματος την περασμένη άνοιξη.

Ενώ η ένεση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων νέου χρήματος από τη Fed στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αύξησε την αξία σχεδόν όλων των στοιχημάτων τους πέρυσι, τώρα οι δρόμοι που θα ακολουθήσουν μπορεί να είναι χωριστοί.

Ορισμένοι ελπίζουν να επωφεληθούν περαιτέρω από την επιστροφή στην κανονικότητα, έχοντας επενδύσει σε αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξιδιωτικά πρακτορεία, που θα μπορούσαν να βγάζουν μεγάλα ποσά, αν οι νεοεμβολιασθέντες Αμερικανοί ξανα-ανακαλύψουν την επιθυμία για ταξίδια μετά από μήνες απομόνωσης.

Άλλοι πιστεύουν πως έχουν εντοπίσει διαρκείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, εμπνευσμένες από την πανδημία, οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι εμφανείς στην υγεία, στο λιανεμπόριο και πέραν αυτών για πολλά χρόνια.

Η Apollo χρησιμοποίησε το ύψους 323 δισ. δολαρίων πιστωτικό της τμήμα για να ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στον ταξιδιωτικό κλάδο πέρυσι, δίνοντας γραμμή ζωής στο online ταξιδιωτικό πρακτορείο Expedia, βοηθώντας τον εθνικό αερομεταφορέα του Μεξικό Aeromexico να αναζητήσει τρόπους για βγει από τη χρεοκοπία και παρέχοντας χρηματοδότηση στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, για να αγοράσει 299.000 νέα αυτοκίνητα.

«Τα assets ταξιδίων και αναψυχής ήταν αυτά που πιέστηκαν περισσότερο και ως αποτέλεσμα, οι αποτιμήσεις επηρεάστηκαν περισσότερο» ανέφερε ο συμπρόεδρος της Apollo Scott Kleinman.

Η Apollo έχει δομήσει κάποιες από τις επενδύσεις της ως εργαλεία χρέους που έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων, ωστόσο δεν απαιτούν αποπληρωμή σύμφωνα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Θεωρεί πως βρίσκεται σε τροχιά αποκόμισης κερδών από μια ανάκαμψη, όποτε αυτή έρθει.

«Δεν υπήρχε θέμα βιωσιμότητας» ανέφερε ο Kleinman. «Ήταν απλώς ζήτημα χρόνου. Δεν χρειαζόταν να προβλέψουμε εάν θα ήταν το καλοκαίρι του 2021 ή το 2023. Αγοράσαμε καλές εταιρείες και τις βοηθήσαμε να διατηρηθούν και στη συνέχεια, όποτε προκύψει η οικονομική ανάκαμψη, θα είμαστε επιτυχημένοι».

Άλλοι επενδυτές έχουν ποντάρει τα μετρητά τους στον εντοπισμό μακροπρόθεσμων αλλαγών που επιταχύνονται από την Covid-19, που πιστεύουν πως θα αναδιαμορφώσουν τη ζωή για πολλά χρόνια.

«Η Covid υπήρξε ένας επιταχυντής πολλών τάσεων στην υγεία που είχαμε εντοπίσει πριν από αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Stephen Wise, o οποίος ηγείται των επενδύσεων στον υγειονομικό κλάδο της ύψους 260 δισ. δολαρίων επενδυτικής εταιρείας Carlyle.

Συγκεκριμένα, η Carlyle βοηθά ώστε να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στην τηλεϊατρική, μέσω εταιρειών όπως η One Medical, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γιατρούς και άλλες ιατρικές υπηρεσίες σε υπαλλήλους περισσοτέρων από 8.000 εταιρειών και έλαβε επένδυση από την Carlyle το 2018. Η εταιρεία επεκτείνει τους τρόπους για να μπορούν οι γιατροί να εξετάζουν μέσω βιντεοδιάσκεψης, αντανακλώντας την υιοθέτηση σε πολλούς χώρους εργασίας υπηρεσιών virtual meetings όπως το Zoom.

«Μια τάση που ήδη υπήρχε, έχει επιταχυνθεί με την αδυναμία των ανθρώπων να επισκέπτονται τα γραφεία των γιατρών, όταν η Covid βρισκόταν στο αποκορύφωμά της», ανέφερε ο Wise. «Ο κόσμος είδε την ευκολία της αλληλεπίδρασης αυτής».

Ο Wise παρέπεμψε επίσης στην Ortho Clinical Diagnostics, spin out της Johnson & Johnson. Η εταιρεία κατασκευάζει τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό και εκτιμά πως θα επωφεληθεί από τα τεστ που θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα και αφού ανοίξει και πάλι η οικονομία.

Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, τον Ιανουάριο. Η Carlyle διατηρεί ένα μεγάλο μερίδιο στην εταιρεία αυτή.

Στην Blackstone, το lockdown δοκίμασε τις προοπτικές επιβίωσης ορισμένων εκ των περιουσιακών στοιχείων που είχε στη ζωντανή ψυχαγωγία, στα οποία περιλαμβάνονται το καζίνο Bellagio στο Λας Βέγκας, η αλυσίδα εσωτερικών υδάτινων πάρκων Great Wolf Resorts και η ιδιοκτήτρια της Legoland, Merlin Entertainments, που λειτουργεί επίσης δεκάδες μουσεία κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud και ενυδρεία της Sea Life.

Τώρα ο πρόεδρος της εταιρείας Jon Gray ανυπομονεί για ένα οικονομικό «ξύπνημα».

«Νομίζω πως καθώς θα βγαίνουμε από αυτή την πανδημία, κάποια στιγμή το καλοκαίρι ή νωρίς το φθινόπωρο, η μείωση των χρεών προς πιστωτικές κάρτες, η τεράστια αύξηση των αποταμιεύσεων και η παγκόσμια κλειστοφοβία θα εξαπολύσουν τεράστια ποσά δαπανών», δήλωσε σε συνέντευξή του τον Μάρτιο. «Για οχήματα, για σπίτια, για διαρκή αγαθά -και για ταξίδια, όπως δεν έχουμε δει ποτέ».

Η Blackstone βάζει επίσης χρήμα πίσω από μεταβάσεις που επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας, περιλαμβανομένων των φυσικών assets, η αξία των οποίων αυξήθηκε μαζί με τον αυξανόμενο χρόνο που ξοδεύουν online οι καταναλωτές. «Αγοράσαμε αποθήκες αξίας 100 δισ. δολαρίων, αυτό που ονομάζουμε το τελευταίο μίλι» για τα logistics του ecommerce, σημείωσε ο Gray.

Πέραν των στοιχημάτων αυτών, όμως, οι εταιρείες αντιλαμβάνονται επίσης πως καθώς πάνω από το ήμισυ των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η πανδημία δεν είναι απαραίτητο πως θα συνεχίσει να είναι η αποκλειστική κινητήριος δύναμη πίσω από το εταιρικό deal-making.

Τους τελευταίους μήνες, η Apollo έχει ανακοινώσει ένα πακέτο χρηματοδότησης 3 δισ. δολαρίων για τις αμερικανικές μονάδες κονσερβοποιίας της ΑΒ InBev, απέκτησε έναν μεγάλο προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων και αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων online media, που πήγαιναν εδώ και μια δεκαετία από εταιρικά χέρια σε εταιρικά χέρια.

«Κοιτάζαμε τη Yahoo για χρόνια», ανέφερε ο Kleinman, αναφερόμενος στη μονάδα της Verizon Communications, την οποία η εταιρεία του συμφώνησε να αγοράσει τον περασμένο μήνα. «Είμαστε πεπεισμένοι πως υπήρχε τρόπος να ξεκλειδώσουμε αξία στην επιχείρηση εκείνη. Μπορώ να πω πως αυτό ελάχιστα έχει να κάνει με την Covid».

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v