Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Microsoft/Activision: O τιτάνας, το Call of Duty και το metaverse

Ενα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο αποκτά κοψοχρονιά η αμερικανική πολυεθνική. Πού αποσκοπεί η κίνηση και ποιος είναι τελικά ο κερδισμένος. Πώς οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Microsoft/Activision: O τιτάνας, το Call of Duty και το metaverse
  • Ομάδα LEX*

Οι μέτοχοι της Activision Blizzard ενδέχεται να είναι οι νικητές της μεγαλύτερης τεχνολογικής εξαγοράς στην ιστορία. Ωστόσο, πιθανότατα θα απογοητευτούν. Ένα σκάνδαλο φερόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης σημαίνει πως η Microsoft θα αγοράσει φθηνά την επιχείρηση αυτή των computer games. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην τους προσφέρει διέξοδο, αφού οι ρυθμιστικές αρχές είναι όλο και πιο εχθρικές έναντι των κάθετων συμφωνιών.

Την Τρίτη, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει τον κλονισμένο όμιλο προς μια συνολική τιμή αγοράς ύψους 68,7 δισ. δολαρίων, μετά την αφαίρεση καθαρού ρευστού. Η Microsoft είναι ήδη παρούσα στο gaming μέσω υπολογιστή, μέσω της μονάδας Xbox. Η αγορά θα ενισχύσει ένα τμήμα που είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με τις δραστηριότητες enterprise software και cloud computing του κολοσσού.

Η Microsoft αναμένεται να αποκτήσει ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο «κοψοχρονιά». Όχι μόνο θα κάνει άλμα στον τομέα του gaming, αλλά επίσης θα κόψει δρόμο στον αγώνα απόκτησης «εικονικής γης» στο metaverse, αφού τα games θεωρούνται κρίσιμο κομμάτι του περιβάλλοντος αυτού για τους νεαρούς χρήστες.

Η Microsoft έχει περιορισμένη ικανότητα να δημιουργήσει μια αξιοπρεπή δραστηριότητα video games μέσω οργανικής ανάπτυξης. Η αγορά ενός τέτοιου κορυφαίου επιπέδου «franchise» είναι μια ευκολότερη επιλογή για έναν τεχνολογικό κολοσσό με επιχειρηματική αξία 2,3 τρισ. δολαρίων και ρευστό ύψους 130 δισ. δολαρίων.

Η Activision είναι γνωστότερη για τίτλους όπως τα Call of Duty, Warcraft και Candy Crush. Για να δημιουργήσει τέτοια πνευματική ιδιοκτησία ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων χρειάζεται χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Αλλά αυτή η αξία μπορεί να είναι εφήμερη. Η βιομηχανία του gaming επλήγη από σκάνδαλα που σχετίζονται με βάναυσες συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους.

Στην Activision, ο σάλος επικεντρώθηκε στην κουλτούρα μιας επιχείρησης, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, ο Bobby Kotick, ήταν προηγουμένως μεταξύ των υψηλότερα αμειβόμενων αφεντικών στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν καταγράψει πτώση 37% από την κορυφή που είχαν αγγίξει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αν η Microsoft πλήρωνε το ίδιο premium -45%- επί της τιμής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Activision στον ιστορικό δείκτη κερδών του 25x, θα έπρεπε να δώσει 99 δισ. δολάρια.

Ο υποδηλούμενος πολλαπλασιαστής P/E που θα πληρώσει η Microsoft είναι μόλις 26x. Η συμφωνία είναι ένα κλάσμα μόνο της αξίας του ίδιου του ομίλου software, αλλά αρκετά μεγάλη ώστε ουσιαστικά κανένας άλλος «μνηστήρας» -για παράδειγμα η Netflix- να μην μπορεί να προσπαθήσει να μπει «σφήνα».

Το μεγαλύτερο δυνητικά εμπόδιο στη συμφωνία είναι οι ρυθμιστικές αρχές. Η Microsoft έχει ένα portal συνδρομής στο cloud που ονομάζεται Game Pass, που ήδη έχει 25 εκατ. συνδρομητές. Η σύνδεση των τίτλων της Activision στο GamePass θα ήταν μια φυσική κίνηση, αν και η Microsoft έχει ήδη συνδέσεις με εταιρείες όπως η Electronic Arts. Αυτό θα κρατούσε τους gamers για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον online κόσμο της Microsoft. Όπως και στο Call of Duty, ο στόχος του παιχνιδιού είναι να καταλάβεις και να κρατήσεις έδαφος.

* Η ομάδα "Lex" γράφει την κορυφαία στήλη οικονομικών σχολίων στους Financial Times. Είναι αναμφισβήτητα η στήλη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στο είδος της, που δημοσιεύεται καθημερινά από το 1945. Μια βραβευμένη ομάδα που λειτουργεί σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες ώρας βοηθά τους αναγνώστες να λαμβάνουν καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις, επισημαίνοντας βασικούς κινδύνους και ευκαιρίες.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v