Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιχμές για Νετανιάχου και έκκληση για παλαιστινιακό κράτος

Όσο δεν βρίσκεται βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, θα υπάρχουν οι συνθήκες για να γεννηθεί η επόμενη γενιά εξτρεμιστών μαχητών, γράφει το Editorial των FT. Τα λάθη Νετανιάχου και τα επόμενα βήματα.

Αιχμές για Νετανιάχου και έκκληση για παλαιστινιακό κράτος
  • The editorial board

Από το 1948, το έτος ίδρυσής του, το Ισραήλ δεν έχει υποστεί μια τόσο θρασύδειλη και αιματηρή επίθεση εντός των συνόρων του.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς περιελάμβανε επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα και αποκάλυψε μια εκπληκτική αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Μέχρι την Κυριακή, το Τελ Αβίβ είπε ότι περισσότεροι από 600 άμαχοι Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί. Οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 370 σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Η απαγωγή στη Γάζα περισσότερων από 100 Ισραηλινών ομήρων προκαλεί ένα εθνικό τραύμα. Περιπλέκει επίσης σοβαρά τις επιλογές του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος λέει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο». Είναι μια σύγκρουση που δεν μοιάζει με οποιοδήποτε το Ισραήλ έχει δει εδώ και γενιές -μια σύγκρουση που εγείρει το ανατριχιαστικό φάσμα μιας ευρύτερης περιφερειακής πυρκαγιάς.

Εικόνες πτωμάτων στους δρόμους, δολοφονίες σε στυλ εκτέλεσης και φυγή Ισραηλινών που καταδιώκονται από τη Χαμάς έχουν δικαίως αντιμετωπιστεί με φρίκη και καταδίκη σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Θα μπει στον πειρασμό να απαντήσει με τη μέγιστη δυνατή δύναμη σε μια προσπάθεια να δώσει ένα θανατηφόρο χτύπημα στην παλαιστινιακή ομάδα, να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους εχθρούς του και να εξασφαλίσει την επιστροφή των πολιτών της. Ο Νετανιάχου θα πιεστεί επίσης από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές που έφερε στον κυβερνητικό συνασπισμό του για μια σκληρή απάντηση.

Ωστόσο, δεν φαίνεται καθόλου σύμπτωση ότι η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών, που αποτυπώθηκε από αυτή την επίθεση, έλαβε χώρα όταν η κυβέρνηση διχάζει την ισραηλινή κοινωνία με αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Για την ασφάλεια του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα ήταν φρόνιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αντικατάσταση των εξτρεμιστών με πιο νηφάλιες φωνές.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ιστορία της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων δείχνει ότι η βία γεννά βία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να βαθμονομήσει την απάντησή του και να περιορίσει τα αντίποινα σε στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό να συμβεί στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα που έχει εδώ και καιρό αποκλειστεί από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μια ευρύτερη σύγκρουση που εξυπηρετεί τους εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η είσοδος της Χεζμπολάχ θα απειλούσε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα του Λιβάνου διαθέτει πολύ ανώτερη ικανότητα σε ό,τι αφορά τους πυραύλους και τις ρουκέτες απ' ό,τι η Χαμάς και το Ισραήλ θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Η Δυτική Όχθη σιγοβράζει ήδη επικίνδυνα για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς τα κατεχόμενα εδάφη έχουν υποστεί τη χειρότερη βία εδώ και χρόνια, με σχεδόν καθημερινές ισραηλινές επιδρομές.

Οι ΗΠΑ και τα περιφερειακά κράτη που έχουν επαφές με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Κατάρ, πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τον τερματισμό της βίας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Αλλά η διεθνής προσοχή πρέπει, επειγόντως, να εστιαστεί ξανά στην παρατεταμένη παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, η οποία προ πολλού έπεσε στη λίστα των προτεραιοτήτων.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τη Σαουδική Αραβία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Αυτή η προσπάθεια, η οποία ήταν βέβαιο ότι θα περιθωριοποιούσε περαιτέρω τους Παλαιστίνιους, μπορεί εν μέρει να ήταν το κίνητρο της επίθεσης της Χαμάς, αν και η κλίμακα και η πολυπλοκότητά της υποδηλώνουν ότι προετοιμαζόταν για μήνες ή χρόνια.

Αυτό που υπογραμμίζει η επίθεση είναι ότι παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των δεσμών των αραβικών κρατών με το Ισραήλ, η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη μόνο εάν το παλαιστινιακό αίτημα δεκαετιών για ένα βιώσιμο κράτος αντιμετωπιστεί με σοβαρές προθέσεις. Από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, το Ισραήλ έχει αναπτύξει τις δυνάμεις του σε τουλάχιστον τέσσερις πολέμους εναντίον της οργάνωσης, προκαλώντας καταστροφές στον πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων της Γάζας.

Κάθε φορά, η Χαμάς υποστήριξε ότι νίκησε πλήττοντας μια πολύ ισχυρότερη δύναμη, έγλειψε τις πληγές της και άρχισε να προετοιμάζεται για την επόμενη σύγκρουση. Η ισχύς από μόνη της δεν θα σβήσει αυτή την απειλή. Όσο η σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών μένει χωρίς επίλυση, θα υπάρχουν οι συνθήκες για να γεννηθεί η επόμενη γενιά εξτρεμιστών μαχητών.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v