Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου

Ο πειρασμός είναι να προσφερθεί στον ηγέτη του Ισραήλ άνευ όρων υποστήριξη, αλλά σοφότερο θα ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ να προσπαθήσει να σπάσει τον κύκλο της βίας στη Μέση Ανατολή. Το παιχνίδι της Χαμάς και η ανάγκη να βρεθεί διέξοδος.

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου
  • του Edward Luce

Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της στηλίτευσης της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης των ριζών της. Και οι δύο ακόλουθες δηλώσεις είναι αληθινές: η Χαμάς έχει φτάσει σε νέα βάθη κτηνώδους σκληρότητας· το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει καταστήσει αδύνατες τις μη βίαιες παλαιστινιακές εναλλακτικές λύσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του για το πρώτο την Τρίτη. Δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως το δεύτερο. Ο κόσμος πρέπει να ελπίζει -αλλά δεν μπορεί να υποθέσει- ότι ξεκαθάρισε επίσης στον Νετανιάχου ότι θα αντιταχθεί σθεναρά στη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.

Ο κίνδυνος για την Αμερική από την αντίδραση του Ισραήλ είναι οξύς. Εκτός από τον κίνδυνο μιας πύρινης λαίλαπας στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν σε όλο τον κόσμο για τυχόν υπερβολές των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Για χρόνια, η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην κατά συρροή παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο από τον Νετανιάχου. Οι νέοι εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη, η επέκταση των παλαιών και η υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ταπεινώσει τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους και έχουν εκθέσει την Ουάσιγκτον ως μονόπλευρο διαμεσολαβητή.

Η τελευταία φορά που η Αμερική επιχείρησε διαπραγματεύσεις για δύο κράτη ήταν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή ήταν μια προσπάθεια που γινόταν με μισή καρδιά μέχρι και πριν από μισή γενιά. Όταν ο Νετανιάχου «είδε την μπλόφα» του Ομπάμα, εκείνος υποχώρησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τον ένθερμο υποστηρικτή στην ολοένα και πιο ανοιχτή περιφρόνηση του Νετανιάχου για τη διαδικασία των δύο κρατών. Ο Μπάιντεν συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπάρχει πλέον το παλαιστινιακό πρόβλημα. Δεδομένων των άλλων γεωπολιτικών προκλήσεων, ο ευσεβής πόθος του Μπάιντεν μπορεί να ήταν κατανοητός. Τώρα του γύρισε μπούμερανγκ. Η Αμερική δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να κάνει τα στραβά μάτια.

Δύο πράγματα έχουν αλλάξει από την αποτυχημένη προσπάθεια του Ομπάμα να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρώτον, ο Νετανιάχου έχει αποξενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανοεβραίων. Οι μέρες που το Ισραήλ μπορούσε να βασιστεί στην αυτόματη αμερικανοεβραϊκή υποστήριξη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Γι' αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι σχεδόν μόνος του υπεύθυνος. Το 2015 έσπασε κάθε πρωτόκολλο, όταν αντιτάχθηκε στην υπογραφή του Ομπάμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, σε ομιλία του στο Κογκρέσο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Αμερικανοεβραίοι είναι Δημοκρατικοί και ότι η αμερικανική δεξιά φλερτάρει όλο και περισσότερο με αντισημιτικά τροπάρια, αυτό ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Η υποστήριξη του Ισραήλ του Νετανιάχου έγινε υπόθεση των Ρεπουμπλικάνων.

Δεύτερον, το Ισραήλ είχε την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στον δημοκρατικό κόσμο. Ο Νετανιάχου έχει δανειστεί αντισημιτικές εικόνες για τον Τζορτζ Σόρος από τύπους όπως ο Τραμπ και ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Η λογική του είναι ότι οι Εβραίοι μπορούν να είναι ασφαλείς μόνο στο Ισραήλ, γεγονός που του προσδίδει μια στρεβλή συγγένεια με τις νατιβιστικές ομάδες σε όλη τη Δύση. Για τους περισσότερους μη Ισραηλινούς Εβραίους και περίπου το μισό Ισραήλ, οι ιδεολογικοί σύντροφοι του Νετανιάχου είναι αποκρουστικοί. Ωστόσο, είναι το πιο μετριοπαθές μέλος της κυβέρνησης της οποίας ηγείται.

Η συμμαχία του Νετανιάχου με την τραμπική πτέρυγα της αμερικανικής πολιτικής δίνει στον Μπάιντεν περισσότερο χώρο από τους προκατόχους του για να παίξει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Κάθε πόρος στο σώμα του Μπάιντεν θα αντισταθεί να το κάνει αυτό. Σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, η υποστήριξη του Ισραήλ αποτελούσε διακομματική κοινή λογική.

Πριν από ακριβώς μισό αιώνα -μόλις εννέα μήνες αφότου ο Μπάιντεν έγινε γερουσιαστής των ΗΠΑ-, η Αίγυπτος επιτέθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Όπως και σήμερα, το Ισραήλ πιάστηκε στον ύπνο. Σε αντίθεση με σήμερα, το Ισραήλ ήταν το αουτσάιντερ. Ο ασφαλέστερος χώρος για έναν φιλόδοξο Δημοκρατικό τα επόμενα χρόνια ήταν να υποστηρίζει το Ισραήλ σε όλες τις εποχές. Αυτή είναι τώρα μια αμφιλεγόμενη θέση -και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον Μπάιντεν.

Οι σφαγές του περασμένου Σαββατοκύριακου σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν αντίποινα για τις ισραηλινές θηριωδίες στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες θα επικύρωναν τη μανιχαϊστική κοσμοθεωρία της Χαμάς και τον ισχυρισμό της ότι είναι η κύρια νόμιμη φωνή του παλαιστινιακού λαού. Αυτό θα υπονόμευε περαιτέρω τον έλεγχο της Φατάχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα ενίσχυε τον εξτρεμισμό στο Ισραήλ.

Κάθε ένα από αυτά τα επακόλουθα θα έβλαπτε το κύρος της Αμερικής και θα υπονόμευε περαιτέρω την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο συναισθηματικός πειρασμός είναι να προσφέρουμε στην κυβέρνηση Νετανιάχου άνευ όρων υποστήριξη. Είναι δύσκολο να ακούει κανείς ιστορίες για σφαγμένα βρέφη και να μην υποκύψει σε τυφλή εκδικητικότητα. Η λογική θέση είναι να απορρίψουμε τη στρατηγική που θέλει η Χαμάς.

Η άμεση προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων. Έχει στείλει μια ομάδα αεροπλανοφόρων στην περιοχή. Αλλά ο πρωταρχικός του στόχος πρέπει να είναι να σπάσει ο κύκλος της κλιμακούμενης βίας. Οι φόνοι του περασμένου Σαββάτου ήταν φρικτοί, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη. Η Γάζα, όπως έχουν παρατηρήσει άλλοι, είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο.

Ο Νετανιάχου έχει στερήσει από τους Παλαιστίνιους την ελπίδα για το μέλλον και τις ειρηνικές διεξόδους για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους. Ο Τζον Κένεντι, ο αρχικός ήρωας του Μπάιντεν, είπε: «Αυτοί που καθιστούν αδύνατη την ειρηνική επανάσταση κάνουν αναπόφευκτη τη βίαιη επανάσταση».

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα να γράψουν ένα ακόμη πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία τους. Ο Μπάιντεν έχει τα μέσα για να υφαρπάξει  αυτό το σενάριο. Είναι το πιο φιλοϊσραηλινό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v