Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El Erian: Η Gen AI αλλάζει τα πάντα στο asset management

Ο κλάδος λειτουργεί ως φυσικό πείραμα για μια τεχνολογία που θα αλλάξει τις πρακτικές και θα δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης σε όσους μείνουν πίσω. Ο πονοκέφαλος για τις ρυθμιστικές αρχές.

El Erian: Η Gen AI αλλάζει τα πάντα στο asset management
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy
  • του Mohamed El-Erian

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) είναι μια τεράστιας διάστασης ανατρεπτική καινοτομία που θα φέρει ταυτόχρονα καταστροφή αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ισορροπία μεταξύ των δυο είναι τώρα ένα «καυτό» θέμα, όπου το asset management βρίσκεται –χωρίς να το γνωρίζει- να λειτουργεί ως ένα «φυσικό πείραμα».

Το πώς χρησιμοποιείται η επανάσταση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ή Gen AI, στον κλάδο ρίχνει φως όχι μόνο στη συζήτηση για τις θέσεις εργασίας αλλά και στα ευρύτερα οργανωτικά και νομοθετικά ζητήματα που θα επηρεάσουν και τον υπόλοιπο χρηματοοικονομικό κλάδο, την υγεία, αλλά και πέραν αυτών.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της επανάστασης της Gen AI είναι πως μόλις τώρα αρχίζει. Οι βασικοί «οδηγοί» της -η υπολογιστική δύναμη, τα δεδομένα, το ταλέντο και η χρηματοδότηση- εξελίσσονται σε κλίμακα και ταχύτητα που θα εντείνουν τις διασπαστικές της δυνάμεις. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που έχει ανέβει στην κορυφή της ατζέντας των στελεχών σε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό εταιρειών και τομέων.

Το asset management είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Gen AI υπόσχεται πολλά, υποδεικνύοντας μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του κλάδου. Ήδη, χρησιμοποιείται από τις πιο ευέλικτες εταιρείες για τη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης, την καλύτερη επικοινωνία και την καλύτερη προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Τόσο οι ομάδες επενδύσεων, όσο και οι ομάδες που απευθύνονται σε πελάτες μπορούν πλέον να προετοιμάζουν με απίστευτη ευκολία παρουσιάσεις power point για να εξηγήσουν τις δυνατότητες και να δικαιολογούν νέες εμπορικές ιδέες. Η κοινοποίηση των αποδόσεων και των επιδόσεων στους πελάτες, μια κρίσιμη και χρονοβόρα υποχρέωση, γίνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και οι τεχνικές ομάδες έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αριθμό προσπαθειών χακαρίσματος.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η Gen AI ενισχύει την εργασία. Επαυξάνει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, βοηθώντας τους να ανέβουν στην καμπύλη προστιθέμενης αξίας. Παρόλο που θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας στα χαμηλής ειδίκευσης καθήκοντα ρουτίνας,  ο συνολικός αντίκτυπος στην εργασία είναι θετικός, καθώς άλλωστε προσλαμβάνονται περισσότεροι μηχανικοί. Η γνώση του πώς να συνομιλεί κανείς με μηχανές τεχνητής νοημοσύνης καθίσταται απαραίτητη δεξιότητα τόσο για το νέο, όσο και για μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προσωπικού.

Τώρα κοιτάξτε μπροστά. Δεν είναι δύσκολο να οραματιστούμε έναν κόσμο όπου οι μηχανές Gen AI θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος όλων των εργασιών υψηλότερων δεξιοτήτων που αφορούν την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, τα πρότυπα χαρτοφυλάκια, την επιλογή τίτλων και τον μετριασμό των κινδύνων. Αυτές οι μηχανές θα εκπαιδεύονται στα τεράστια σύνολα δεδομένων που υπάρχουν στον τομέα και, επί του παρόντος, δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.

Δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων, δεν είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς τα εργαλεία της Gen AI να βοηθούν στη δημιουργία και τη διάρθρωση νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, έχοντας «εκπαιδευτεί» σε αυτή την περίπτωση από ένα συνδυασμό πραγματικών και εικονικών δεδομένων. Με την πάροδο του χρόνου, τα πιο δυναμικά και επιτυχημένα τμήματα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα συνδυάσουν εργαλεία που υποστηρίζονται από την Gen AI με νέες δυνατότητες που, το σημαντικότερο, είναι εγγενείς της Gen AI. Μαζί με αυτό έρχεται και η δυνατότητα εξατομίκευσης, με πολύ πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, επιμέρους επενδυτικών λογαριασμών ώστε να ανταποκρίνονται στην ανοχή κινδύνου και στις συμπεριφορικές τάσεις των πελατών.

Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά μας θα είναι επίσης κακοτράχαλος. Οι υπάρχουσες δυνατότητες δεν είναι καθόλου άψογες και το ταλέντο δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Η εφαρμογή τους υπόκειται σε προκαταλήψεις. Δεν υπάρχουν ακόμη καλές απαντήσεις για το ποιος θα αστυνομεύει εσωτερικά την τεχνητή νοημοσύνη και ποιο ευρύτερο σύνολο εγχώριων και, ενδεχομένως, διεθνών κανονισμών θα την διέπει. Και ο αυξανόμενος κατακερματισμός μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, ένα φαινόμενο που ολοένα και θα βαθαίνει, κάνει όσους ζουν στο ενδιάμεσο να αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα.

Είναι επίσης ένας δρόμος που θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές στη δομή του κλάδου. Όσοι υστερούν στην κατανόηση της ανατρεπτικής δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνητικών εφαρμογών της - ιδίως όσον αφορά το ταλέντο, τη διοικητική ευελιξία και την οργάνωση των δεδομένων - θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Το χάσμα απλώς θα μεγαλώσει αν δεν καταφέρουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες για άλματα που είναι πιθανό να είναι διαθέσιμες μόνο στα αρχικά στάδια.

Συνολικά, αυτή η δυναμική θα ωθήσει περαιτέρω τις τάσεις του κλάδου προς μια δομή με μια χούφτα πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και έναν μεγαλύτερο αριθμό πολύ μικρότερων εξειδικευμένων παικτών. Οι μεσαίου μεγέθους διαχειριστές, εκείνοι με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 100 δισ. έως 500 δισ. δολαρίων και οι εταιρείες με υστέρηση στην τεχνητή νοημοσύνη θα πιεστούν να ενοποιηθούν ή απλώς να ατροφήσουν. Εδώ είναι που θα συμβεί η καταστροφή θέσεων εργασίας.

Αυτό που αντιμετωπίζει το asset management θα επαναληφθεί με διαφορετικούς τρόπους και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας και της υγείας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι επιχειρήσεις μπορούν να αγνοήσουν με δικό τους κίνδυνο. Είναι επίσης ένα φαινόμενο που θα ασκήσει πίεση στις ρυθμιστικές αρχές οι οποίες, έχοντας επικεντρωθεί υπερβολικά στις τράπεζες, έχουν ήδη μείνει πίσω στην κατανόηση και την εποπτεία των μη τραπεζών.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v