Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι χάνουν τρισεκατομμύρια από το στοίχημα της πράσινης ενέργειας

Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα από την ενεργειακή μετάβαση. Αναγκαίες οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στην επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, οι οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το πλήγμα που έχει δεχθεί η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα. Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη της δεξαμενής σκέψης Carbon Tracker.

Εξετάζοντας 40 οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η μελέτη προβλέπει ότι τα έσοδα θα μειωθούν από τα αναμενόμενα 17 τρισ. δολάρια σε μόλις 9 τρισ. δολάρια έως το 2040, αν η υφήλιος εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προειδοποιήσει ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το 2030. Για να δώσει μια ένδειξη για το πόσο εξαρτημένα είναι αυτά τα κράτη από τα ορυκτά καύσιμα, το 2021, οι κρατικές εξαγωγές υδρογονανθράκων αντιστοιχούσαν μεταξύ του 55% και 92% των συνολικών εξαγωγών. Και αυτές οι εξαγωγές παρήγαγαν μεταξύ του 60% και 84% των κρατικών εσόδων.

Αλλά η μείωση αυτής της εξάρτησης μπορεί να μην είναι εύκολη. Μαζί με τις ροές κρατικών εσόδων που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη έχουν συχνά σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων και ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον τομέα.

Η αναδιάρθρωση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v