Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Το comeback των ελληνικών τραπεζών και η συνέχεια

Γιατί σπεύδουν οι επενδυτές σε μια... αναπάντεχα χρυσοφόρα αγορά. Το πλεονέκτημα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του success story.

Lex: Το comeback των ελληνικών τραπεζών και η συνέχεια
  • στήλη Lex

Το παράθυρο των IPO στην Ευρώπη ανοίγει μετά δυσκολίας, για παράδειγμα όσον αφορά γερμανικές εταιρείες, ωστόσο υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα όπου οι μετοχές ξεπουλάνε.

Το ταμείο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο μήνα πούλησε το 27% της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 1,35 δισ. ευρώ. Έλαβε αρκετή ζήτηση για να καλύψει τη δευτερεύουσα πώληση αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου και τιμολόγησε ελαφρύ premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν ανακοινωθεί. Είχε προηγηθεί η αρχική δημόσια προσφορά του Αεροδρομίου της Αθήνας, τον Φεβρουάριο. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση πούλησε μερίδια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, υπενθυμίζεται.

Η Ελλάδα είναι μια αναπάντεχα χρυσοφόρα αγορά. Η χώρα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση, με τους μισθούς να μειώνονται, βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και υγιή αύξηση του ΑΕΠ. Ο δείκτης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σημείωσε άνοδο σχεδόν 40% την περασμένη χρονιά, υπεραποδίδοντας έναντι του S&P 500. Το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,2%, πολύ κάτω από το ιταλικό (3,6%) και το βρετανικό (4%).

Αυτή η ανάκαμψη ωφέλησε ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες. Ο τομέας έχει μειώσει τις δαπάνες του πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί στο 5%, από ένα υψηλό γύρω στο 40%. Οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων είναι διψήφιες, κινούμενες προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις -καθώς τα P/E διαμορφώνονται περίπου στο 6, με discount 15% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- εξηγείται γιατί οι επενδυτές έσπευσαν στις πρόσφατες πωλήσεις μετοχών.

Οι ελληνικές τράπεζες, με κυμαινόμενα δάνεια και κολλημένες καταθέσεις, επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς είναι λιγότερο ευαίσθητες στον επερχόμενο κύκλο πτώσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει ενεργοποιηθεί κάποια αντιστάθμιση, περιορίζοντας τον πόνο. Πράγματι, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται σταθερά φέτος, σύμφωνα με την Jefferies. Και, αναμφισβήτητα, οι ελληνικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται σε μια συγκεντρωμένη αγορά με τέσσερις βασικούς ομίλους, αξίζουν ένα διαρθρωτικό premium.

Προϋπόθεση, φυσικά, είναι να συνεχίσει να τα πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία. Η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη ενώ εξαρτάται από τα έσοδα του τουρισμού, τα οποία σημείωσαν άνθηση μετά την Covid. Αλλά, με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 17% του ΑΕΠ που προορίζονται για την ανάκαμψη, και με μια κυβέρνηση υψηλού κύρους, η χώρα μπορεί να προσφέρει ηλιόλουστη ροή ειδήσεων την ερχόμενη χρονιά.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v