Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λάθος στοίχημα στα αμερικανικά ομόλογα

Οι ζημίες του Μαΐου για τα αμερικανικά ομολογιακά αμοιβαία θυμίζουν Οκτώβριο 2009 και χρηματοοικονομική κρίση. Αιτία τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Ben Bernanke και της Fed. Πρόκειται για σημείο καμπής στην αγορά ομολόγων;

  • Dan McCrum
Το λάθος στοίχημα στα αμερικανικά ομόλογα

Τα πιο δημοφιλή αμερικανικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν ζημίες το Μάιο, γεγονός που επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επενδυτές, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται. Ανά τον κόσμο, οι αποδόσεις των ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις τιμές) εκτινάχθηκαν από τα χαμηλά δεκαετιών στα οποία είχαν κατρακυλήσει τον προηγούμενο μήνα, με τους επενδυτές να διαβλέπουν τερματισμό των αντισυμβατικών μέτρων που υιοθέτησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Τα αμερικανικά κεφάλαια που επένδυσαν σε ομόλογα υψηλότερης αξιολόγησης με μέση διάρκεια κάτω των 10 ετών κατέγραψαν κατά μέσο όρο ζημίες 1,8% τον Μάιο, που είναι και η χειρότερη πορεία από τη χρηματοοικονομική κρίση τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής Lipper.

Είναι σπάνιο γι' αυτά τα ταμεία να καταγράφουν τόσο ευρεία υποχώρηση. Με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 900 δισ. δολ., αυτά τα επενδυτικά οχήματα έχουν προσελκύσει τη μερίδα του λέοντος των αποταμιεύσεων από ιδιώτες που -μετά την κρίση- αναζητούν ένα τακτικό εισόδημα με χαμηλό κίνδυνο.

Ο Bill Gross που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ομολογιακό fund του κόσμου, το Total Return Fund της Pimco, με υπό διαχείριση κεφάλαια 293 δισ. δολ., τοποθετήθηκε φέτος σε αμερικανικά ομόλογα λέγοντας ότι είναι το ασφαλέστερο στοίχημα σε έναν κόσμο όπου «σχεδόν όλες οι αγορές είναι φούσκες».

Οι τιμές των treasuries, όμως, μειώθηκαν καθώς οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν από 1,6% στις αρχές Μαΐου στο 2,1% την Παρασκευή. Το Total Return Fund κατέγραψε ζημίες 2,2%, μία από τις χειρότερες επιδόσεις του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lipper. Φέτος, το χαρτοφυλάκιο της Pimco υποχωρεί κατά 0,5%, όσο και ο μέσος όρος του κλάδου.

Ο Arvin Soh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την GAM, που διαχειρίζεται εναλλακτικές επενδύσεις ύψους 48 δισ. δολ., δηλώνει ότι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων αντικατοπτρίζουν τις δραστηριότητες των μακροπρόθεσμων επενδυτών. «Οι εξελίξεις αυτές ελάχιστα προέρχονται από τον κόσμο των hedge funds», δήλωσε.

Ο κ. Soh αναφέρει ότι λίγα hedge funds πήραν θέση αναφορικά με την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων. Τον προηγούμενο μήνα, ο Ben Bernanke, o πρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων που σχεδιάστηκαν για να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, ίσως επιβραδύνουν τους επόμενους μήνες καθώς ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία. Πρόκειται για στροφή που θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις για τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας ενδεχομένως σημείο καμπής στην 30ετή ανοδική πορεία των ομολόγων.

Παρ' όλα αυτά, τα ομολογιακά ταμεία συνέχισαν και τον Μάιο να προσελκύουν εισροές κεφαλαίων. Με βάση τα στοιχεία του Lipper, οι επενδυτές τοποθέτησαν 136 δισ. δολ. σε φορολογήσιμα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οριακά λιγότερα από τα 145 δισ. δολ. που είχαν τοποθετηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και περισσότερα από όσα είχαν τοποθετηθεί το 2011.

Ο Eric Jacobson, αναλυτής της ερευνητικής Morningstar, δηλώνει ότι ένας μήνας απωλειών δεν αρκεί για να αλλάξει η συμπεριφορά των επενδυτών. «Το γεγονός ότι πρόκειται για τόσο μικρή περίοδο είναι δίκοπο μαχαίρι. Έχει τη δυνατότητα να τρομάξει τον κόσμο, αλλά για να τρομάξει πραγματικά τους επενδυτές μακριά από την αγορά χρειάζεται να υπάρξουν μεγαλύτερες ζημίες», αναφέρει.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v