Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Ετος του Χοίρου (επενδυτή) στην Κίνα

Εάν οι εγχώριες αγορές δείξουν τα χαρακτηριστικά που αποδίδει η κινεζική σοφία στο Σημείο του Χοίρου, τότε θα έχουμε ένα εξαιρετικό χρηματιστηριακό έτος: τιμιότητα, ευθύτητα, υπομονή, αφθονία και αρμονία χαρακτηρίζουν το Ετος του Χοίρου, που αρχίζει την Κυριακή. Εάν όμως τα κινεζικά χρηματιστήρια φερθούν με την συμπεριφορά που αποδίδει η Δύση στο συμπαθές τετράποδο, τότε οι επενδυτές δεν αποκλείεται να βγουν ...ψητοί από το φετινό σεληνιακό έτος.

του Paul Murphy

Εάν εφαρμόσουμε στις εγχώριες αγορές τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν οι Κινέζοι στο Ετος του Χοίρου, τότε θα έχουμε ένα εξαιρετικό χρηματιστηριακό έτος: τιμιότητα, ευθύτητα, υπομονή, αφθονία και αρμονία, είναι τα χαρακτηριστικά του σεληνιακού Νέου Ετους, που αρχίζει την Κυριακή.

Εάν όμως τα κινεζικά χρηματιστήρια προτιμήσουν να φερθούν με την συμπεριφορά που αποδίδει η Δύση στο συμπαθές τετράποδο, τότε οι επενδυτές δεν αποκλείεται καθόλου να βγουν ...ψητοί από το φετινό σεληνιακό έτος.

Στην δική μας, ταπεινή, ανάλυση, θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της Opalesque Greenwoods Asset Management, που λειτουργεί το Golden China Fund, ένα hedge fund ηλικίας τριών ετών, που είχε απόδοση 92,4% πέρσι.

Οι εξαιρετικές του αποδόσεις φάνεται ότι συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο, με το ταμείο να ενισχύεται 4,5% κατά τον εν λόγω μήνα, έναντι πτώσης 4,2% που παρουσίασε ο δείκτης MSCI China Free, απωλειών 7,1% για τον δείκτη μετοχών ”Η” και ανόδου 23,5% για τον δείκτη μετοχών Β στην Σαγκάη.

Ο Greenwoods τονίζει ότι οι κινεζικές μετοχές Β, που είναι εισηγμένες στις αγορές της Σαγκάης και της Σενζέν, έχουν εκτιναχθεί λόγω φημών ότι θα δοθεί στις εταιρίες η δυνατότητα να επαναγοράσουν αυτές τις μετοχές της δευτερεύουσας αγοράς και να εισαγάγουν αντ’αυτών μετοχές ”Α”.

Ο διαχειριστής, που έχει βάλει στο ταμείο άνοιγμα 35% σε μετοχές ”Β”, τονίζει ότι οι μετοχές ”Β” εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση 30% σε σχέση με τις μετοχές ”Α”. Και προσφέρει τις παρακάτω πληροφορίες για την κατάσταση των εγχώριων χρηματιστηρίων.

Οι μετοχές ”Α” διαπραγματεύονται στις 39 περίπου φορές έναντι των προβλεπόμενων κερδών 2007, χάρη στην αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο χρηματιστήριο το τελευταίο 12μηνο.

Οι μετοχές ”Β” κινούνται στις περίπου 26 φορές έναντι των κερδών 2007, με έκπτωση 30% σε σχέση με τις μετοχές ”Α”.

Οι μετοχές ”Η” που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ κινούνται στις 17-18 φορές έναντι των κερδών 2007, εξαιτίας των πολλών ανταγωνιστών τους στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.



Εμάς οι παραπάνω παρατηρήσεις μας φέρνουν έναν πανικό. Μήπως ο Greenwoods και οι υπόλοιποι αισιόδοξοι για την Κίνα βλέπουν τις αναλύσεις ανάποδα; Μήπως η σύγκλιση θα γίνει με κατεύθυνση τις χαμηλότερες αποτιμήσεις και όχι τα τρελά Π/Ε που απολαμβάνουν οι μετοχές ”Α” και ”Β” Σαγκάης/Σενζέν; Μήπως, κοντολογίς, θα ”ψηθούν” οι επενδυτές;

Για την ώρα, ας απολαύσουμε τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, με τις οποίες συνοδεύουν πάντα οι Κινέζοι την έλευση του σεληνιακού Νέου Ετους.

Ισως δεν κρατήσουν για πολύ...

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v