Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Βρετανικός πληθωρισμός

Αν ένας γραφολόγος εξέταζε τις επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ τους ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, αναφορικά με τον πληθωρισμό του Μαρτίου, πιθανώς θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι την οικονομία της Βρετανίας την κουμαντάρει ένα… τρελοκομείο. Παρά το ότι ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,1% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1992, τόσο ο υπουργός όσο και ο διοικητής προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι ”όλα βρίσκονται υπό έλεγχο”.

Από τις επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, κ. Gordon Brown, με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ένας γραφολόγος θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι την οικονομία της Βρετανίας την κουμαντάρει ένα... τρελοκομείο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας υπέγραψε την απολογητική επιστολή του, στην οποία ανέλυε το γιατί ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,1% τον Μάρτιο, με ένα ”πληθωρικό” ορνιθοσκάλισμα που έπιανε μισή σελίδα.

Ο υπουργός Οικονομίας από την πλευρά του υπέγραψε τη συγχωρητική απάντησή του –υπογεγραμμένη με ένα απλό ”Gordon”- με τον σφιχτό, πλαγιαστό γραφικό χαρακτήρα που θα χρησιμοποιούσε ένας άνθρωπος ο οποίος βλέπει την πρώτη πραγματική δοκιμασία της νομισματικής πολιτικής που έθεσε σε εφαρμογή πριν από μία δεκαετία.

Και οι δύο προσπαθούν να διαβεβαιώσουν πως, παρά το ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 1992, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Άλλωστε, εξαιρουμένων των λογαριασμών ηλεκτρικού και φωταερίου, που αναμένεται να σταθεροποιηθούν ή και να μειωθούν, ο δείκτης μηνός Μαρτίου, σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε σε μόλις 2,1%.

Οι πρόσφατες αναλύσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον βρετανικό πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι εδώ και 11 μήνες οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν υψηλότερες από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα.

Επιπλέον, η απειλή ενός ”δεύτερου γύρου” επιπτώσεων στους μισθούς δεν έχει διαφανεί στις πρόσφατες μισθολογικές συμβάσεις.

Ωστόσο, η αγορά ανησυχεί τώρα ότι αυτή η λογική δείχνει έπαρση και προεξοφλεί αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σχεδόν, στο 5,75%, συγκριτικά με τις 25 μονάδες βάσης που υποδηλώνονται από την έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου. Αυτό ώθησε τη στερλίνα στα 2 δολάρια την Τρίτη.

Μέχρι στιγμής, έχει υπογραφεί μόνο το ένα τρίτο των μισθολογικών συμβάσεων. Έτσι, το ”στοίχημα” της Τράπεζας της Αγγλίας –ότι δηλαδή οι πολίτες θα ”δουν” τον τρέχοντα πληθωρισμό ως ένα πρόσκαιρο φαινόμενο- δεν έχει ακόμα ”δοκιμαστεί” πλήρως.

Εξαιρουμένων των λογαριασμών ηλεκτρισμού και αερίου, οι υποβόσκουσες τάσεις στις τιμές συνεχίζουν να είναι αυξητικές. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Τα πραγματικά ”γεράκια” θα θυμούνται ότι την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο, τα βασικά επιτόκια ήταν στο 10%. Εκείνες τις ημέρες, που η βρετανική οικονομία είχε πληθωριστική αστάθεια, της είχαν φορέσει έναν ”νομισματικό ζουρλομανδύα”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v