Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ πέταξε το γάντι: «Δεν μας νοιάζει πόσο θα πέσει το πετρέλαιο»

Ολική ανατροπή σκηνικού αποκαλύπτει ο de facto ηγέτης του καρτέλ. Στόχος δεν είναι η τιμή, αλλά το μερίδιο αγοράς. Πώς προσπαθούν οι Αραβες να βγάλουν εκτός αγοράς Ρώσους και Αμερικανούς και γιατί μιλούν για τιμές ως 20 δολάρια το βαρέλι!

  • της Anjli Raval, Oil & Gas Correspondent
Ο ΟΠΕΚ πέταξε το γάντι: «Δεν μας νοιάζει πόσο θα πέσει το πετρέλαιο»

Ο OPEC δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ακόμη κι αν η τιμή πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο de facto ηγέτης του καρτέλ, αποκαλύπτοντας μια δραματική μεταστροφή στρατηγικής, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.

Σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή συνέντευξη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, «έσκισε» την παραδοσιακή στρατηγική του OPEC να κρατά τις τιμές ψηλά, περιορίζοντας την παραγωγή πετρελαίου, και την αντικατέστησε με τη νέα πολιτική που προβλέπει την προάσπιση του μεριδίου αγοράς του καρτέλ με κάθε κόστος.

«Οι παραγωγοί του OPEC δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την παραγωγή όποια κι αν είναι η τιμή... Είτε πέσει στα 20 δολάρια, είτε στα 40, στα 50 ή στα 60 δολάρια, είναι άσχετο,» δήλωσε στο Middle East Economic Survey. Τόνισε επίσης ότι ο πλανήτης μπορεί να μην ξαναδεί ποτέ το πετρέλαιο στα $100.

Τα σχόλια, που προέρχονται από έναν άνδρα που θεωρείται η πιο σημαντική παρουσία στην ενεργειακή βιομηχανία, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο κ. Naimi εξηγεί λεπτομερώς την αλλαγή στρατηγικής.

Πρόκειται για μια «θεμελιώδη μεταβολή» στην στρατηγική του OPEC, που είναι πολύ πιο δραστική από οποιαδήποτε μετά την δεκαετία του 1970», σχολίασε ο Jamie Webster αναλυτής της IHS Energy. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή τρόμου για την αγορά πετρελαίου και για τα επόμενα, πολλά, χρόνια, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη αστάθεια. Τα πάντα θα επηρεαστούν από αυτό».

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Σαουδική Αραβία «ρίχνει το γάντι» στις υψηλού κόστους πηγές αργού πετρελαίου –από τα αμμώδη κοιτάσματα του Καναδά και τα σχιστολιθικά των ΗΠΑ μέχρι τις εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στην Βραζιλία και την Αρκτική- σε μια προσπάθεια να εξοστρακίσει την απειλή που συνιστούν στο μερίδιο αγοράς της.

Ο κ. Naimi δήλωσε ότι, αν το βασίλειο μείωνε την παραγωγή του «η τιμή θα ανέβαινε και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί, θα έπαιρναν το δικό μου μερίδιο».

Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της μαζικής υπερβάλουσας προσφοράς που προκαλεί η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Ασία.

Στο παρελθόν, ο OPEC έκοβε την παραγωγή όταν οι τιμές έπεφταν, όπως έκανε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά στην συνεδρίαση του καρτέλ τον περασμένο μήνα στην Βιέννη, τα μέλη κράτησαν την παραγωγή σταθερή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στέλνοντας τις τιμές σε περιδίνηση.

Η βουτιά στις τιμές έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα και έχει υποχρεώσει τις πετρελαϊκές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να επανασχεδιάσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Ομως μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη τόνωση για την διεθνή οικονομία. Το ΔΝΤ πρόβλεψε χθες ότι μια παρατεταμένη μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,7% το 2015 και 0,8% το 2016. Η Κίνα θα απολαύσει τα μεγαλύτερα ευεργετήματα, καθώς το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2015 και 0,9% το 2016.

Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περαιτέρω χθες, καθώς η αγορά αφομοίωσε τα σχόλια του κ. Naimi. Το συμβόλαιο του αργού Brent υποχώρησε 1,08 δολ. στα 60,30 δολ. ανά βαρέλι και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα 5,5 ετών.

Στη συνέντευξή του στο MEES, ο κ. Naimi δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο θα είναι σε θέση να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών του αργού, κυρίως επειδή τα κόστη παραγωγής ήταν πολύ χαμηλά κάτω - μόλις 4 με 5 δολάρια περίπου το βαρέλι. Αλλά δήλωσε ότι ο πόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος για άλλες πετρελαϊκές περιοχές, όπως τα ανοιχτά της Βραζιλίας, η δυτική Αφρική και η Αρκτική, όπου τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα.

«Έτσι αργά ή γρήγορα, όσο κι αν αντέξουν, τελικά οι οικονομικές τους συνθήκες θα περιορίσουν την παραγωγή», δήλωσε.

«Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι χώρες με παραγωγή υψηλής αποδοτικότητας είναι αυτές που αξίζουν μερίδιο της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Naimi. «Αν η τιμή πέφτει, πέφτει... Άλλοι θα ζημιωθούν πολύ πριν αισθανθούμε εμείς πρόβλημα»

Η οξύτητα του μηνύματος του κ. Naimi εξέπληξε ακόμα και ώριμους παρατηρητές του OPEC. «Είμαι πιο απαισιόδοξος από τους περισσότερους ανθρώπους κοιτάζοντας την τιμή του πετρελαίου, αλλά και πάλι εκπλήσσομαι από το πόσο επιθετικά είναι τα σχόλιά του σε αυτή τη ριζική αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Yasser Elguindi της Medley Global Advisors.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v