Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι ελπίδες για συμφωνία

Πιο εποικοδομητικές οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, εξ ου και η απόφαση για τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, αναφέρουν πηγές των Financial Times. «Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε συμφωνία αύριο», δηλώνει αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Αυξάνονται οι ελπίδες για συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη όπου θα ζυγίσουν τα νέα ελληνικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για παράταση του προγράμματος διάσωσης της Αθήνας έως τον Ιούνιο.

Η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται να υποβληθεί στους δανειστές την Τρίτη το πρωί, αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα στην απόφαση των 18 εταίρων στην ευρωζώνη για επέκταση του προγράμματος πέραν του επόμενου Σαββάτου, οπότε και ολοκληρώνεται.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι, εάν η λίστα κριθεί μη αποδεκτή, οι υπουργοί θα συγκεντρωθούν ξανά στις Βρυξέλλες για ένα ακόμη Eurogroup, ώστε να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Όμως Ελληνες και Ευρωπαίοι παράγοντες σημειώνουν ότι, μετά από ένα αρχικό προσχέδιο που στάλθηκε το Σαββατοκύριακο, το οποίο αποδείχθηκε πολύ θολό, οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα ήταν πιο εποικοδομητικές, οδηγώντας στην απόφαση να διενεργηθεί η τηλεδιάσκεψη.

«Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε συμφωνία αύριο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με Έλληνα παράγοντα, το αίτημα που θα υποβληθεί την Τρίτη θα διατηρεί την προεκλογική υπόσχεση της δαπάνης 1,9 δισ. ευρώ σε κοινωνικές υπηρεσίες για τους οικονομικά ασθενέστερους και για άλλα μέτρα ανακούφισης για τους φορολογούμενους με μεγάλα πρόστιμα από απλήρωτους φόρους και όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι το αίτημα προβλέπει επίσης αύξηση των εσόδων μέσω πιο προοδευτικών φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς και του λαθρεμπορίου αλκοόλ και τσιγάρων. Εάν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν δεκτές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα υποβληθεί για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα εισπράξει τη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ που είναι να λάβει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αντ' αυτού, με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής, η λίστα θα εκτιμηθεί για το αν αποτελεί ένα «σημείο εκκίνησης» για διαπραγματεύσεις. Η τελική λίστα δεν αναμένεται να εγκριθεί πριν από τον Απρίλιο, με τους δανειστές να έχουν το περιθώριο να επιμείνουν σε αλλαγές έως τότε.

«Δεν είναι η τελική λίστα, η οποία αναμένεται να συνταχθεί έως τα τέλη Απριλίου», τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Όμως περιμένουμε, η αρχική λίστα να είναι συνεκτική και εύλογη».  

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v