Lex: Οι επενδύσεις της Marfin

Με μία ”πανοπλία” 15 δισ. ευρώ η Marfin Investment Group δηλώνει έτοιμη να πραγματοποιήσει σειρά από εξαγορές σε Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Διαθέτει όλα τα εχέγγυα αλλά και ”ισχυρή” βοήθεια από την Marfin Popular Bank και το Dubai Financial Group. Και πάνω απ’ όλα, έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Έχει τα χαρακτηριστικά δημόσιας εγγραφής, ”μυρίζει” όμως σαν private equity fund. Τι ακριβώς είναι τελικά;

Η εισηγμένη στην ελληνική χρηματαγορά Marfin Investment Group (MIG), μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαθέτει 5 δισ. ευρώ, όμως παράλληλα έχει –μέσω μόχλευσης– στην ”κατοχή” της μία πραγματική πανοπλία ύψους 15 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για εξαγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν και διαθέτει περιορισμένο αριθμό επενδύσεων, ουσιαστικά είναι εταιρία-”κέλυφος” που γεννήθηκε απο τη Marfin Popular Bank, τον καθ’ όλα επιθετικό (από πλευράς διάθεσης εξαγορών) τραπεζικό οργανισμό τον οποίο δημιούργησε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Όπως άλλωστε τα πρόσφατα εισηγμένα ή επικείμενα για εισαγωγή private equity funds, έτσι και η Marfin Investment θα διαθέτει μόνιμα κεφάλαια και η λειτουργία της θα είναι σχετικά διαφανής.

Ελκυστικό στοιχείο της εταιρίας είναι η δομή των αμοιβών των στελεχών: δεν υπάρχουν...

Αντίθετα, τα στελέχη έχουν στην κατοχή τους stock options με strike τιμή στα 10 ευρώ, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε αδυναμία πώλησης της μετοχής, εάν η τιμή της δεν ενισχυθεί κατά 50%.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες ανησυχίες από τους επενδυτές. Η πρώτη είναι το κατά πόσο η MIG θα κατορθώσει να ξεκαθαρίσει τους εξαγοραστικούς της στόχους στις αγορές–στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές της Ελλάδας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Η MIG υποστηρίζει ότι εξετάζει μία σειρά από εξαγορές, όμως επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ και μάλιστα εντός ενός έτους σε μικρές ή όχι πλήρως ανεπτυγμένες αγορές είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Η δεύτερη ανησυχία αφορά στο κατά πόσο η επενδυτική ομάδα της MIG διαθέτει όντως συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επενδύσεις σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και η υγεία.

Φυσικά, θα χρησιμοποιήσει το άρτια εξειδικευμένο δυναμικό της Marfin Popular Bank, της οποίας όμως οι προσπάθειες για εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο δεν ήταν πάντα επιτυχημένες.

Σαφώς η αύξηση κεφαλαίου στα 5 δισ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί πριν από την ολοκλήρωσή της στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι υπάρχει στήριξη από το Dubai Financial Group, το οποίο υπολογίζεται ότι διατηρεί το 8% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σίγουρα, πάντως, η κίνηση της MIG αποδεικνύει ότι παρά τις ανησυχίες για τα πιστωτικά παράγωγα, οι επενδυτές είναι απόλυτα έτοιμοι να εμπιστευθούν την εταιρία.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο