Lex: Θα ”επιβιώσει” ο Prince της Citigroup;

Θα ”επιβιώσει” άραγε αυτή τη φορά ο Chuck Prince; Ο CEO της Citigroup πιεζόταν ούτως ή άλλως εδώ και αρκετό καιρό και η ”βόμβα” των κερδών γ’ τριμήνου επιδείνωσε την κατάσταση. Εάν τελικώς επιβιώσει στον όμιλο, ίσως είναι γιατί κανένας άλλος δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του.

Θα ”επιβιώσει” άραγε αυτή τη φορά ο κ. Chuck Prince; Ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup πιεζόταν εδώ και αρκετά τρίμηνα για μια σειρά παράγοντες: Την τιμή της μετοχής, τον έλεγχο των εξόδων και μια γενική αίσθηση ότι η εταιρία απλώς ήταν τόσο αχανής ώστε δεν ήταν δυνατόν να διοικηθεί αποδοτικά.

Φέτος είχαν κάπως βελτιωθεί τα πράγματα, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε κάποια εύρωστα τρίμηνα. Αλλά μετά ακολούθησε η ”βόμβα” της Δευτέρας: Ένα δραματικό πλήγμα στα κέρδη γ’ τριμήνου εξαιτίας της κρίσης στις πιστωτικές αγορές.

Βέβαια, η Citigroup ήταν αναμενόμενο ότι θα υποφέρει, με δεδομένα το πόσο μεγάλες ήταν οι αναδοχές της σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια και το πόσο επιθετικά είχε ανοιχτεί σε επιχειρήσεις private equity.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι πόσο μεγάλο ήταν το ταρακούνημα για την εταιρία σε όλες τις προβληματικές περιοχές της αγοράς και πόσο λίγο κατόρθωσε η περισπούδαστη διασπορά να διαφυλάξει την επιχείρηση από την πτώση 60% στα κέρδη γ’ τριμήνου.

Όσοι ζητούν καθησυχαστικά στοιχεία, μπορούν να δουν ότι οι απομοιώσεις δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο θα μπορούσαν να είναι κι αυτό οφείλεται στο αποδοτικό hedging.

Οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για ένα έτος απαλλαγμένο από κινδύνους στη Citigroup. Μπορεί πράγματι να σκεφτούν ότι ο κ. Prince δεν ευθύνεται για την αναστάτωση στις αγορές.

Αλλά και πάλι, θα μείνουν να αναρωτιούνται γιατί φαίνονται τόσο μεγάλα τα μελανά σημεία της εταιρίας. Εάν ο κ. Prince επιβιώσει, πιθανόν θα είναι γιατί κανένας άλλος δεν θα ήθελε να έχει τη θέση του.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο