Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως θα αντιδράσουν τα εμπορεύματα την επομένη του δημοψηφίσματος

Σε περιόδους αποφυγής κινδύνων τα εμπορεύματα δεν έχουν καλές επιδόσεις. Ένα Brexit μπορεί να πλήξει εκείνα που συνδέονται με την ανατίμηση του δολαρίου και την όρεξη για ρίσκα. Μπερδεμένα τα πράγματα για χρυσό και πετρέλαιο.

Πως θα αντιδράσουν τα εμπορεύματα την επομένη του δημοψηφίσματος

Καθώς η Βρετανία ψηφίζει για την ευρωπαϊκή συμμετοχή της, αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσει κανείς από τον κόσμο των εμπορευμάτων.

Χρυσός

Είναι επικρατούσα άποψη των επενδυτών, ότι ο χρυσός θα είναι μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού που θα επωφεληθούν πολύ από ένα Brexit. Κάποιοι αναλυτές υπολογίζουν ότι η τιμή θα αυξηθεί μέχρι και 10%, στα 1.400 δολάρια έπειτα από ψήφο υπέρ της εξόδου, καθώς οι ταραγμένοι επενδυτές θα αναζητούν όλο περισσότερο καταφύγια για να τοποθετήσουν τα μετρητά τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και λόγοι για να θεωρήσει κανείς ότι ο χρυσός, ένα καλό βαρόμετρο κινδύνου, θα μπορούσε να πέσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στο σημερινό δημοψήφισμα είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, αλλά ένα πράγμα που έχουν μάθει οι επενδυτές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να εξανεμιστεί η ρευστότητα πλήττοντας τις αγορές.

«Σε προηγούμενες περιπτώσεις σοβαρών πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο χρυσός έχει βρεθεί σε ευνοϊκή συσχέτιση με άλλα στοιχεία ενεργητικού, τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα, καθώς η ρευστότητα εξαφανίζεται, τα spreads διευρύνονται και η ανάγκη για κάλυψη των περιθωρίων πολλαπλασιάζεται», τονίζει ο Tom Kendall, αναλυτής της ICBC Standard Bank.

Με τους επενδυτές να έχουν συσσωρεύσει μια θέση long σχεδόν επιπέδων ρεκόρ στον χρυσό ενόψει του δημοψηφίσματος, οποιοδήποτε sell-off θα μπορούσε να είναι απότομο, προειδοποιεί ο κ. Kendall.

Σε περίπτωση ξεκάθαρης νίκης της Remain, ωστόσο, η ράβδος μπορεί να υποστεί πίεση αν και το πολύτιμο μέταλλο ενδέχεται να βρει στήριξη λόγω αβεβαιότητας που συνδέεται με άλλα θέματα, όπως τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Ανησυχίες σχετικά με τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, τις αμερικανικές εκλογές και τα επίπεδα του κινεζικού χρέους, επίσης αγχώνουν τους επενδυτές», επισημαίνει ο George Cheveley του fund Investec Global Gold. «Αν και το δημοψήφισμα έχει επηρεάσει τις τιμές του χρυσού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αντίκτυπος έχει σταθεί μικρός σε σχέση με εκείνον των αμερικανικών επιτοκίων και των κινήσεων του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους λίγους μήνες».

Πετρέλαιο

Στη Βρετανία αντιστοιχεί μόλις το 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επομένως το αργό δε θα πρέπει να επηρεαστεί πολύ από μια ψήφο υπέρ του Brexit, πιστεύουν πολλοί traders. Αλλά κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά δεν εντυπωσιάζεται.

Η αγορά πετρελαίου, αν και οδηγείται μακροπρόθεσμα κυρίως από την προσφορά και τη ζήτηση, μπορεί βραχυπρόθεσμα να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των νομισμάτων και την όρεξη των επενδυτών για ρίσκα.

Στην περίπτωση ενός Brexit, το αμερικανικό δολάριο αναμένεται να ισχυροποιηθεί απότομα, πλήττοντας τα εμπορεύματα σε δολάριο καθώς θα γίνουν πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Μπορεί επίσης να σημειωθεί μια φυγή προς ασφαλή καταφύγια –σε τέτοιες περιπτώσεις οι κερδοσκόποι τείνουν να εγκαταλείπουν το πετρέλαιο ευνοώντας περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Η ελληνική κρίση του 2012 συνέδραμε την πυροδότηση μια πτώσης σχεδόν 30% στην τιμή του πετρελαίου, παρότι αυτή ξεκίνησε από ένα επίπεδο πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Η ζήτηση έχει επίσης αφαιρεθεί πλήρως από την εξίσωση. Αν και ο πληθυσμός 64 εκατ. ανθρώπων της Βρετανίας καταναλώνει μόλις 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα –έναντι 19,6 εκατ. στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου- ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ περιλαμβάνει πάνω από 500 εκατ. ανθρώπους και αντιστοιχεί περίπου στο 15% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου (12,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα). Μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε όλη την ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσει το Brexit, πιθανώς καθυστερώντας την ανάπτυξη σε μια περιοχή όπου η ζήτηση πετρελαίου ήδη μειώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η Energy Aspects, μια συμβουλευτική εταιρία με έδρα το Λονδίνο, προέβλεψε ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές χαμηλά κοντά στα 40 δολάρια από σχεδόν 50 δολάρια το βαρέλι αυτή τη στιγμή, δεδομένης της «αδυναμίας στις φυσικές αγορές αργού».

«Η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να ταράζει τις χρηματοοικονομικές αγορές, όχι μόνο λόγω της πιθανής επιβράδυνσης της βρετανικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης σε περίπτωση Brexit, αλλά και εξαιτίας της πιθανότητας αυτό να πυροδοτήσει παρόμοια δημοψηφίσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, απειλώντας τα θεμέλια του μπλοκ των 28», επεσήμανε η Energy Aspects.

Φυσικό αέριο

Ως ένα από τα ελάχιστα εμπορεύματα ακόμη σε στερλίνα, το βρετανικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να εμφανίσει μεταβλητότητα την Παρασκευή. Αν η Βρετανία ψηφίσει για να μείνει στην ΕΕ, η στερλίνα πιθανώς θα ανέβει έναντι του ευρώ, κάτι που θα επηρεάσει το βρετανικό συμβόλαιο αναφοράς National Balancing Point –μια σημαντική αναφορά για την τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Αν συμβεί το αντίθετο, το συμβόλαιο NBP θα μπορούσε να ανέβει απότομα, πλήττοντας άλλες αγορές αερίου που συνδέονται στενά με τη βρετανική, όπως εκείνη της Ολλανδίας.

Κακάο

Οι traders του κακάο επίσης βρίσκονται σε εγρήγορση. Αυτό συμβαίνει διότι το συστατικό παρασκευής σοκολάτας διαπραγματεύεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στο Λονδίνο σε στερλίνες και στην Νέα Υόρκη σε δολάρια.

Μια ψήφος υπέρ του Brexit και μια απότομη πτώση στη στερλίνα, θα μπορούσε να καταστήσει φθηνότερο το κακάο που διαπραγματεύεται σε στερλίνα για τους αγοραστές του δολαρίου, τονώνοντάς το βραχυπρόθεσμα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να ωθήσει όσους ασχολούνται με το αρμπιτράζ, να πουλήσουν το συμβόλαιο σε δολάριο. Ένα ράλι στη στερλίνα θα οδηγούσε στην αντίθετη κίνηση.

«Αν όλα συμβούν όπως αναμένεται, μια απότομη πτώση στη στερλίνα έναντι του δολαρίου λόγω του Brexit θα ήταν αρνητική για τις τιμές του κακάο (που διαπραγματεύεται) στο Intercontinental Exchange, κατά την άποψή μας», υπογράμμισαν αναλυτές του Citigroup.

Βιομηχανικά Μέταλλα

Το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και άλλα βιομηχανικά μέταλλα, ακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του αμερικανικού δολαρίου. Ως εκ τούτου, μια ψήφος για έξοδο θα έπληττε τις τιμές αν ισχυροποιούνταν το αμερικανικό δολάριο. Μια μείωση της όρεξης για κινδύνους επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα βιομηχανικά μέταλλα για κάποιο διάστημα.

Ο χαλκός εμφάνισε τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο δολάριο κατά την προεκλογική περίοδο, οπότε θεωρητικά θα πρέπει να χτυπηθεί περισσότερο από μια ψήφο υπέρ του Brexit. Αλλά με έναν αριθμό-ρεκόρ σε πονταρίσματα κατά του χαλκού στην Comex, την αμερικανική αγορά μετάλλων, κάποιες ανησυχίες για το Brexit έχουν ήδη εκδηλωθεί εκεί.

«Ο παράγοντας του νομίσματος θα έχει αντίκτυπο στα μέταλλα που είναι πιο ευαίσθητα στο δολάριο και το γενικότερο κύμα αποφυγής κινδύνων θα επηρεάσει εκείνα (...) με τα πιο αδύναμα θεμελιώδη», τόνισαν αυτή την εβδομάδα αναλυτές της Société Générale.

Όσο για την τιμολόγηση των κοινών μετάλλων, θα σημειωθεί μικρός αντίκτυπος από μια ψήφο υπέρ της εξόδου. Η ηπειρωτική Ευρώπη δεν έχει ανταγωνιστή του London Metal Exchange -το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια τιμολόγηση των μετάλλων. Από άποψη ζήτησης, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων, όχι η Ευρώπη.

Συνοψίζοντας...

Συνολικά, ένα Brexit μπορεί να αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων μέσω της σύνδεσής του με το αμερικανικό δολάριο και του αντίκτυπου της όρεξης για ρίσκα.

«Μια εξέταση προηγούμενων περιπτώσεων που οδήγησαν σε επενδύσεις χωρίς κινδύνους, δείχνει ότι τα εμπορεύματα δεν έχουν καλές επιδόσεις σε περιόδους σημαντικής μακροοικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», τονίζουν οι αναλυτές του Citi.

«Αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να συνυπολογιστεί σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι το Brexit φέρει επιπρόσθετους κινδύνους για τα εμπορεύματα εξαιτίας της πιθανής ανατίμησης του δολαρίου».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v